Guláš je klasika, která chutná všem. Zkuste ho v trochu netradiční veganské verzi, nepoznáte rozdíl!
- 30m
- 4 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Guláš | |
---|---|
100 g |
100 g |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 kus |
1 kus |
1 lžička |
1 lžička |
2 lžičky |
2 lžičky |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
5 kusů |
5 kusů |
5 kusů |
5 kusů |
100 g |
100 g |
5 kusů |
5 kusů |
100 g |
100 g |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 hrst |
1 hrst |
Postup přípravy
-
Sojové kostky dáme do hrnce, zakapeme sojovou omáčkou, bohatě zasypeme kořením (sladká i pálivá paprika, pepř, kmín, gulášové koření, sůl či zel. bujón), zalijeme vařící vodou a vaříme na mírném plameni asi deset minut, dokud kostky nezměknou. Poté slijeme a necháme v sítu okapat přebytečnou vodu.
-
Ve velkém hrnci (nejlépe litinovém, který se nepřipaluje) rozpálíme olej, přidáme nahrubo nakrájenou cibuli, nakrájený česnek a osmahneme dozlatova. Poté přidáme kostky a kukuřici, dostatečně osmažíme, ke konci přidáme koření (nešetříme), sůl a zalijeme vařící vodou. Oloupané brambory nakrájíme na kostičky a přihodíme do hrnce.
-
Poté přidáme houby, které jsme před tím podusili na oleji s kmínem a solí (kdo nemá rád houby, nemusí). Ve studené vodě rozmícháme mouku a přidáme do guláše. Vaříme ještě cca 15 minut, dokud nejsou brambory měkké. Ke konci přidáme najemno nasekané bylinky (hlavně petržel). V případě potřeby dochutíme používaným kořením. Nejlépe chutná, když se nechá uležet.
Makronutrienty
74%
24%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 348 kJ | 1 252 kJ |
Kalorická hodnota | 83,1 kcal | 299 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
16 g
2,01 g |
57,6 g
7,23 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,6 SVJ | 5,76 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
0,446 g
0,03 g |
1,61 g
0,107 g |
Bílkoviny | 5,32 g | 19,1 g |
Sůl | 0,506 g | 1,82 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů