
Nadýchaný sněhový dezert, na zimu jako dělaný...ke kávě :)
Děkujeme Kateřině Tiché za krásný recept :)
- 1h
- 10 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
vajíčka
|
3 kusy |
sůl
|
1 špetka |
erythritol, sukrin
|
2 lžičky |
mouka kokosová
|
30 g |
kokos sušený, strouhaný
|
1 lžíce |
kypřící prášek do pečiva bez fosfátů
|
1 lžička |
Krém | |
smetana ke šlehání, šlehačka
|
1 kus |
lučina
|
200 g |
zakysaná smetana
|
400 g |
kokos sušený, strouhaný
|
3 lžíce |
Ještě | |
amaretto, likér s mandlovou příchutí
|
50 ml |
kokos sušený, chipsy
|
10 g |
Postup přípravy
-
3 vejce šlehat na vysoké otáčky10 minut se špetkou soli a 1 PL erythritolu - vznikne světlá hustá pěna; do ní přišlehat na menší otáčky 2 PL kokomouky + 1 PL kokosu + 1 ČL prdopu bez fosfátů - nalít na papír na plech a péct cca 10 minut na 180°C v předehřáté troubě.
-
Šlehačku ušleháme na 3/4, přišleháme 2 paloučky, jednu velkou zakysanou smetanu a kokosu tak, aby vznikl hutný, ale načechraný (to ta šlehačka) krém.
-
Pekla jsem dva pláty korpusů (mám malý plech, jistě by šlo z jednoho velkého třeba na tři pláty - fantazii se meze nekladou)
-
Vychladlé pláty rozříznout napůl = máme 4 patra dezertu, která si nasucho ořízneme do stejného rozměru (je to pak jednodušší pro výsledný efekt), a postupně POTŘEME MAŠLOVAČKOU AMARETTEM (mandlovým likérem, stačilo asi O,5 dcl) plát, navrstvíme krém, plát - likér - krém, navrch a dokola krém. dozdobíme - zde mandlové hranolky a kokosové lupínky
-
Pokud nemáte amaretto, klidně postačí rum; dáte-li jiný likér - třeba višňovku, dozdobte višněmi - zkrátka variant je mnoho, mne uspokojila tahle kombinace hořkého mandláku se sladkostí kokosu
Makronutrienty
15%
16%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 074 kJ | 1 196 kJ |
Kalorická hodnota | 257 kcal | 286 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
5,69 g
4,05 g |
6,33 g
4,51 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,569 SVJ | 0,633 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
25,6 g
15 g |
28,5 g
16,7 g |
Bílkoviny | 6,06 g | 6,74 g |
Sůl | 0,411 g | 0,457 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů