Rizoto z celozrnné rýže se žampiony, kešu oříšky a jarní cibulkou
Účastní se soutěže: Chutné svačinky
Rizoto patří mezi rychlé večeře. Děláme ho na mnoho způsobů ve stylu „co dům dá“
- 1h
- 2 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
rýže jasmínová natural
|
1 hrnek |
žampiony čerstvé
|
400 g |
cibule
|
2 kusy |
vývar zeleninový domácí
|
2,5 hrnky |
kokosový olej
|
1 lžíce |
smetana rostlinná ke šlehání, šlehačka
|
50 g |
Na posypání | |
---|---|
cibulka jarní, sečka
|
2 kusy |
ořechy kešu
|
20 g |
Postup přípravy
-
Nakrájenou cibuli na malé kostičky zpěníme na oleji, přidáme na čtvrtky nakrajené žampiony a restujeme cca 5-10 min. podle velikosti žampionů.
-
Rýži uvaříme dle návodu v zeleninovém vývaru. Přebytečný vývar odlijeme.
-
Vše smícháme dohromady, přidáme rostlinnou smetanu a servírujeme posypané kešu oříšky (které doporučuji alespoň na hodinu předem namočit do vody) a nakrájenou mladou cibulkou
Makronutrienty
75%
15%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 351 kJ | 2 711 kJ |
Kalorická hodnota | 83,9 kcal | 648 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
14,5 g
1,21 g |
112 g
9,35 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,45 SVJ | 11,2 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
1,97 g
1,19 g |
15,2 g
9,19 g |
Bílkoviny | 2,83 g | 21,9 g |
Sůl | 7,31 g | 56,4 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů