Provoňte si doma svátky kořeněnou vůní pomerančových koláčků a kardamonu:)
- 1h
- 12 porcí
- jednoduché
Potřebné suroviny
mouka mandlová z mandlových jader
|
250 g |
vejce slepičí střední, m
|
5 kusů |
pomeranč
s neporušenou kůrou, nejlépe chemicky neošetřené
|
2 kusy |
xylitol, cukr březový
lze nahradit cca 80g třtinového cukru
|
6 lžic |
skořice mletá
|
0,5 lžičky |
kardamom mletý
|
0,25 lžičky |
kypřící prášek do pečiva
|
2 lžičky |
Na ozdobu: | |
---|---|
mandarinka
|
3 kusy |
mandle
|
50 g |
Postup přípravy
-
Pomeranče pečlivě umyjeme, dáme do hrnce, zalijeme vodou a vaříme cca 60 minut. Vyjmeme z vody a necháme vychladnout. Je možné udělat den dopředu:) Pomeranče rozmixujeme mixérem.
-
Vejce vyšleháme do pěny. Smícháme sypké suroviny, přidáme pomerančovou hmotu a rozmícháme. Opatrně zašleháme do vajec.
-
Pečeme na cca 60 minut na 180°C. Poté vyndáme z trouby a necháme před vyjmutím z formy vychladnout.
-
Suroviny vyjdou na jeden větší koláč ve formě na quiche nebo na 12 menších muffinů nebo koláčků. Lze připravit dopředu a díky pomerančům vydrží dlouho vláčný.
Makronutrienty
36%
22%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 984 kJ | 888 kJ |
Kalorická hodnota | 235 kcal | 212 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
15,2 g
3,2 g |
13,7 g
2,89 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,52 SVJ | 1,37 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
17,3 g
2,04 g |
15,6 g
1,84 g |
Bílkoviny | 9,18 g | 8,29 g |
Sůl | 0,274 g | 0,248 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů