
Donedávna jsem znala pojem "adžika" jen jako sypkou kořenící směs, která mě osobně svou chutí ani vůni moc neuchvátila. Ale v oblasti Zakarpatí se téměř v každé chalupě vaří pikantní zeleninová omáčka stejného jména a ta mě doslova okouzlila. Používá se k pečeným masům, ale stejně dobře dochutí různé zeleninové pokrmy.
- 1h:15m
- 4 kusy
- jednoduché
Potřebné suroviny
Omáčka | |
---|---|
rajčata
|
3 kg |
červená paprika
|
2 kg |
nakládané papričky, feferony
|
50 g |
česnek stroužky
|
5 kusů |
olej řepkový
|
200 ml |
ocet kvasný lihový
|
300 g |
cukr krystal
|
200 g |
sůl
|
50 g |
bobkový list celý sušený
|
5 kusů |
Postup přípravy
-
3kg vyzrálých rajčat (vykrojit tvrdé "pupíky" od stopek), 2kg červené papriky (lze použít i jiné, ale omáčka bude potom trochu mdlejší barvy, vykrojit stopky a jádřince se semeny), 2-4 feferonky (tady pozor!!!, některé pálí jako čert a výsledný produkt by se mohl samovolně vznítit :D, opět vykrojit jádřince), 5 stroužků česneku, 300ml oleje, 200ml octa, 200g krystalu, 50g soli, 5 bobkových listů.
-
Rajčata, papriky, feferony a česnek pomeleme na masovém mlýnku a dáme na 2 hodinky vařit. Nezakrýváme poklicí (potřebujeme, aby se tekutina pozvolna odpařovala a omáčka se tak redukovala), občas promícháme.
-
Poté přidáme olej, ocet, cukr, sůl a bobkový list a vaříme další hodinu, opět bez poklice a mícháme. Hotové ještě horké plníme do sklenic, zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru.
Makronutrienty
63%
7%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 256 kJ | 3 727 kJ |
Kalorická hodnota | 61,2 kcal | 891 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
7,69 g
4,9 g |
112 g
71,3 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,769 SVJ | 11,2 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
3,68 g
0,289 g |
53,5 g
4,2 g |
Bílkoviny | 0,889 g | 12,9 g |
Sůl | 0,87 g | 12,7 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů