PAŘÍŽSKÝ DORT

Obrázky z lásky

Účastní se soutěže: Vypečené dobroty

PAŘÍŽSKÝ DORT 3 další fotky

Pařížský dort. Taková ta klasika a nehasnoucí (n)evergreen. Něktěrým z vás se možná vybaví vzpomínky na dětství a babiččin narozeninový „pařížák“, jiným se zježí chlupy nad pomyšlením na tu tlustou vrstvu laciné pařížské šlehačky a suchý korpus, tak, jak to známe z českých cukráren. O vzhledu ani nemluvě. Ale pojďme to udělat jinak. Představte si vláčný korpus s ostružinovou marmeládou s vanilkovým luskem a kvalitní pařížskou šlehačku, které je tak akorát. A jako pomyslnou třešničku na dortu zkaramelizované mandle. Blaho.

Postup přípravy

  1. Na pařížskou šlehačku svařte v kastrolu smetanu, holandské kakao a cukr, nechejte asi 1 minutu probublávat. Za občasného míchání nechejte schládnout, a poté dejte vychladit do lednice.

  2. Na čokoládový piškotový korpus vyšlehejte bílky, jakmile se začnou tvořit bublinky, přisypte cukr a vyšlehejte do tuha. Poté zašlehejte žloutky a pramínkem zašlehávejte olej. Mouku a kakao prosijte do vaječné směsi a stěrkou lehce zapracujte. Cukrářské ráfky (10 cm) nebo dortovou formu o průměru 20 cm vyložte pečícím papírem. Ráfky plňte tak ze 2/3 těstem. Pečte na 170°C asi 12 minut. Špejlí vyzkoušejte, zda-li je těsto dobře upečené. Vytáhněte z trouby a nechejte na mřížce vychladnout, až jsou korpusy dokonale vychladlé můžete vytáhnout z formy.

  3. Jakmile bude pařížská šlehačka vychlazená, vyšlehejte ji do tuha.Každý korpus potřete ostružinovou marmeládou, asi 1 cm od okraje nechejte volný. Použít můžete ostružinovou marmeládu s vanilkou od nás z blogu, nebo jakoukoliv vaší oblíbenou červenou marmeládu. Pomocí cukrářského sáčku s hladkou zdobící špičkou (�

    6 cm) naneste pařížskou šlehačku – měli by vám vzniknou malé pusinky/slzičky.

  4. Na pánvi s tlustým dnem zkaramelizujte mandle. Je jedno jestli použijete mandle plátkové nebo celé mandle, nicméně by měly být loupané. Mandle zasypte cukrem, osolte a za občasného míchání nechejte cukr rozpustit na karamel. Opatrně, ať se nepopálíte a karamel nepřipálíte. Poté zkaramelizované mandle vylijte na pečící papír a nechejte vychladnout.Zkaramelizované a vychladlé mandle rozemelte v blenderu na prášek, kterým na závěr dodekorujte dortíky. Zbylý prášek klidně uschovejte v suchu a v uzavíratelné sklenici na další sladká tvoření.

  5. Ve vodní lázni rozpusťte 50 g hořké čokolády, poté sundejte z plotny a přisypte zbylých 50 g a promíchejte, aby se vám čokoláda dokonale roztopila. Čokoládu poté vylijte na pečící papír a stěrkou rozetřete na tenký plát, který na prkýnku přeneste do lednice vychladit.Vykrajovátkem, a nebo nožem vyřízněte z čokolády půlkruh nebo jiné čokoládové ozdoby a jimi ozdobte dortíky.

    Ve vodní lázni rozpusťte 50 g hořké čokolády, poté sundejte z plotny a přisypte zbylých 50 g a promíchejte, aby se vám čokoláda dokonale roztopila. Čokoládu poté vylijte na pečící papír a stěrkou rozetřete na tenký plát, který na prkýnku přeneste do lednice vychladit.Vykrajovátkem, a nebo nožem vyřízněte z čokolády půlkruh nebo jiné čokoládové ozdoby a jimi ozdobte dortíky.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte