Ořechové štangličky

Michaela Rau

Účastní se soutěže: Vypečené dobroty

Ořechové štangličky

Recept na tohle vánoční cukroví jsem našla u Táni na stránkách bonvivani.sk a měla jsem ho v počítači uložený už od vánoc. Původně jsem se na něj tehdy i chystala, ale sešlo se mi toho tehdy moc, tak jsem pečení odložila. Protože bylo jasné, že tenhle recept si cestu k nám na stůl stroprocentně najde. No, našel, den D uhodil jednoho červencového odpoledne a musím vám říct, že výsledek je fakt super. Jasně, je to sladké a těžké na žaludek, když jich nemoudře spasete moc, ale jak si dáte jednu, je moc těžké přestat.

Postup přípravy

  1. Ořechy rozmixujte a pak v mixéru smíchejte s cukrem, žloutky a marmeládou

  2. Ze směsi vypracujte nelepivé těsto - pokud by se vám přesto trochu lepilo, přihustěte ořechy s cukrem v poměru 1:1

  3. Hotové těsto si rozdělte na 2-3 díly a každý postupně rozválejte na 0,5 cm pás - ideální šířka bych řekla, že je tak 5-7 cm

  4. V misce nebo hlubokém talíři si utřete polevu - pokud bude moc řídká, přidejte moučkový cukr dle potřeby - hustota by měla být jako když děláte zdobící polevu perníčky

  5. Připravte si plech vyložený pečícím papírem

  6. Troubu si dejte předehřát na 130 stupňů (horkovzduch stačí 120)

  7. Každý rozválený pruh potřete polevou a krájejte namočeným nožem na tyčinky - ten namočený nůž je opravdu potřeba, lépe se s ním pracuje, takže doporučuji vzít si k ruce skleničku s vodou, do které budete nůž namáčet - mě stačilo tak ob ukrojení

    Každý rozválený pruh potřete polevou a krájejte namočeným nožem na tyčinky - ten namočený nůž je opravdu potřeba, lépe se s ním pracuje, takže doporučuji vzít si k ruce skleničku s vodou, do které budete nůž namáčet - mě stačilo tak ob ukrojení
  8. Ukrojené tyčinky podebírejte pomocí příborového nože a skládejte vedle sebe na plech

  9. Připravené tyčinky pečte troubě vyhřáté na 130 asi 20 minut, dokud poleva nebude na povrchu tvrdá - zjistíte snadno prstem - pokud nebude, necháte ještě péct, když je poleva tvrdá, vyndejte z trouby

  10. Po upečení nechte na plechu volně vychladnout

  11. Skladujte v uzavřené krabici nebo igelitovém sáčku, přidat můžete kousek jablka, který zabrání tvrdnutí štangliček - měla jsem uskladněné i v plastovém svačinovém boxu a bylo vše v pořádku

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte