Netradiční houbový kuba

Broccolicious

Účastní se soutěže: Osvědčené kuchařské trumfy

Netradiční houbový kuba

Houbový kuba je jedno z nejtradičnějších českých vánočních jídel. Zatímco kapr k nám přišel teprve zhruba před sto lety, kuba tady byl už mnohem déle. U nás ho každoročně míváme na Štědrý den k obědu, ale můžete si ho připravit kdykoliv během Vánoc.

Základ na klasického kubu tvoří samozřejmě kroupy a sušené houby. Já jsem se letos rozhodla smíchat kroupy 1:1 s pohankou a přidat do kuby navíc i sušená rajčata. Bylo to skvělé ozvláštnění a moc to všem doma chutnalo :)

Postup přípravy

  1. Tento recept vyžaduje použití hned několika hrnců, protože téměř každá surovina se dělá zvlášť. Nejprve si ale namočte houby (alespoň na půl hodiny). Poté si namočte sušená rajčata, aby změkla (pokud používáte naložená rajčata, tento krok přeskočte). Následně si nakrájejte cibuli najemno a na oleji ji dozlatova opečte. Minutu před dokončením cibule k ní přidejte nadrobno nakrájený česnek, chvilku opečte a poté odstavte ze sporáku.

  2. Nyní přichází vařící část. Namočené houby slijte, vyměňte vodu a vařte je zhruba 30 minut. Kroupy properte a vařte v osolené vodě cca 30 - 40 minut (záleží na Vás, zda je máte rádi úplně měkké nebo trošku tvrdší). To samé udělejte s pohankou, tu ale vařte pouze 20 minut.

  3. Když je vše uvařeno, vše slijte a postupně smíchejte kroupy s pohankou, houbami, opečenou cibulí a česnekem a nakrájenými rajčaty. Nakonec dochuťte majoránkou, solí a pepřem.

  4. Celá směs se má dát podle tradičního receptu pak ještě na 20 minut zapéct, letos jsme se ale doma všichni navzájem přiznali, že nám to vždycky chutná o něco víc před zapečením, takže tento krok je na Vás. My jsme letos nezapékali a bylo to super!

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte