Léto je tu a s ním spousta druhů ovoce! Mezi moje nejoblíbenější patří meruňky – v jakékoliv podobě
- 1h:15m
- 8 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
hladká mouka pšeničná
|
200 g |
máslo
|
125 g |
voda
|
5 lžic |
cukr třtinový
|
2 lžíce |
sůl
|
1 špetka |
citrón
|
0,5 kusu |
Navrch | |
meruňky
|
600 g |
cukr vanilkový
|
1 kus |
cukr třtinový
|
2 lžíce |
hřebíček celý
|
4 kusy |
badyán celý
+ půl lžíce Lemon curd
|
0,5 kusu |
Postup přípravy
-
Troubu předehřejete na 200 °C. Koláčovou formu ideálně o průměru 22 cm vymažete kouskem másla, které se pak krásně vsákne do těsta, tu chuť miluju!
Z mouky, másla nakrájeného na kousky, lžíce třtinového cukru, špetky soli, citronové kúry a studené vody vypracujeme těsto. Zabalíme do folie a v lednici necháme uležet aspoň půl hodinky.
-
Třetinu vypeckovaných meruněk nakrájíme na menší kousky. V hrnci je smícháme s vanilkovým a třtinovým cukrem, přidáme hřebíček, badyán a pecku z meruňky, chuť pak bude mnohem výraznější. Na mírném plameni necháme zkaramelizovat. Po vychladnutí přidáme půl lžíce lemon curd a promícháme.
-
Teď už jen vyválíme těsto, vložíme ho do vymazané formy, uděláme malý okraj a dno propícháme vidličkou. Po dně rozetřeme zredukované meruňky, poklademe měsíčky zbylých meruněk a lehce posypeme třtinovým cukrem, který na vrchu při pečení krásně zkaramelizuje. Dáme do trouby na 30 minut, a pak už si můžete užívat tu sladkokyselou chuť s typickou vůní baculatých semišových plodů oranžové barvy!
Makronutrienty
68%
7%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 828 kJ | 1 109 kJ |
Kalorická hodnota | 198 kcal | 265 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
26,3 g
7,97 g |
35,2 g
10,7 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,63 SVJ | 3,52 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
9,84 g
5,95 g |
13,2 g
7,97 g |
Bílkoviny | 2,74 g | 3,66 g |
Sůl | 0,103 g | 0,138 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů