Chuťově nezklamal, ale na můj klasický "mřížák" prostě nemá. Možná příště zkusím zaimprovizovat a trošku "omedovat" ten svůj osvědčený recept...
- 30m
- 24 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
hladká mouka pšeničná
|
500 g |
cukr moučkový
|
200 g |
kakaový prášek, holandské kakao
|
1 lžíce |
soda jedlá
|
1 g |
skořice mletá
|
1 lžička |
máslo čerstvé
|
100 g |
vajíčka
|
1 kus |
med včelí
|
2 lžíce |
mléko polotučné 1,5% tuku
|
4 lžíce |
Navrch | |
povidla švestková
|
320 g |
Postup přípravy
-
Vypracované těsto rozdělíme na třetiny. Dvě třetiny vyválíme na velikost velkého plechu (mám 42x32cm), plech vymažeme máslem a na dno uložíme vyválený plát. Několikrát ho propícháme vidličkou, potřeme povidly a navrch vytvoříme ze zbytku těsta mřížkování.
-
Pečeme asi 20 minut na 170 stupňů. Hotový koláč necháme do druhého dne rozležet, aby zkřehnul.
Na ozdobu můžete do ještě teplého koláče zapíchat plátky mandlí.
Makronutrienty
82%
8%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 422 kJ | 747 kJ |
Kalorická hodnota | 340 kcal | 179 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
62,8 g
23,1 g |
33 g
12,1 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 6,28 SVJ | 3,3 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
7,7 g
4,32 g |
4,04 g
2,27 g |
Bílkoviny | 5,78 g | 3,04 g |
Sůl | 0,086 g | 0,045 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů