
Na své si přijdou nejen milovníci low carb stravování, ale i ti, kteří se snaží vařit zdravě - pouze ze základních surovin. Tento nízkosacharidový makový dort bez cukru je úplně skvělý. Vyzkoušejte :)
- 40m
- 12 porcí
- jednoduché
Potřebné suroviny
Korpus | |
---|---|
vejce slepičí střední, m
|
4 kusy |
mák mletý
|
110 g |
ořechy vlašské
nasekat na hrubo
|
50 g |
skořice mletá
|
0,5 lžičky |
rum (originál tuzemský)
|
2 lžíce |
sladidlo
|
15 g |
vanilkový extrakt
|
1 lžička |
sůl
|
1 špetka |
Krém | |
smetana ke šlehání, šlehačka
|
250 g |
mascarpone, vysokotučný smetanový krém
|
125 g |
Navrch | |
čokoláda hořká, 80 - 90%
|
10 g |
Postup přípravy
-
Oddělíme žloutky od bílků. K bílkům přidáme 2PL studené vody a špetku soli - ušleháme tuhý sníh. V míse ušleháme žloutky se sladidlem do pěny, přidáme skořici, vanilku, rum. K ušlehaným žloutkům postupně přidáme mák, ořechy a opatrně vmícháme ušlehaný sníh.
Těsto na korpus dáme do formy vyložené pečícím papírem a pečeme při 180st cca 20min. Forma o průměru 24cm.
-
Vyšleháme šlehačku společně s mascarpone. Vychladlý korpus naplníme a dáme odpočinout na hodinu do chladničky. Nahoru zdobíme nasekanou čokoládou.
Makronutrienty
19%
18%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 361 kJ | 925 kJ |
Kalorická hodnota | 325 kcal | 221 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
8,78 g
2,25 g |
5,97 g
1,53 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,878 SVJ | 0,597 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
28,7 g
12,5 g |
19,5 g
8,51 g |
Bílkoviny | 8,23 g | 5,6 g |
Sůl | 0,275 g | 0,187 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů