Celkem rychlý, přitom voňavý a vláčný moučník.
Mák je skvělým zdrojem vápníku, jistě stojí zato občas si ho dopřát i v této sladké formě :).
- 40m
- 28 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
polohrubá mouka
|
2 hrnky |
mák mletý
|
1,5 hrnků |
cukr třtinový
|
1 hrnek |
olej řepkový
|
0,5 hrnku |
kefírové mléko
|
1,5 hrnků |
vajíčka
|
3 kusy |
jablka
oloupaná, nastrouhaná
|
2 kusy |
sůl
|
1 špetka |
skořice mletá
|
1 lžička |
pomeranč
kůru z něj nastrouhat
|
1 kus |
Krém | |
máslo čerstvé
|
1 lžíce |
čokoláda hořká na vaření
|
130 g |
zakysaná smetana
|
300 g |
Ještě | |
marmeláda malinová, džem
|
150 g |
Postup přípravy
-
Jablka si oloupeme a nastrouháme, pomeranč omyjeme a kůru z něj také nastrouháme.
Vše na těsto smícháme, přidáme jablka a kůru.
Těsto vylijeme na vysypaný velký plech a pečeme asi 30 min/200°C.
-
Ještě na teplé natřeme pikantní marmeládu.
-
Než nám makovec vychladne, rozehřejeme máslo, v něm čokoládu.
Přimícháme zakysanou smetanu (čím tučnější, tím lépe) a vzniklý čokoládový krém natřeme na makovec. Ozdobně uhladíme a necháme ztuhnout.
Makronutrienty
58%
9%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 305 kJ | 1 096 kJ |
Kalorická hodnota | 312 kcal | 262 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
32,6 g
15,5 g |
27,4 g
13 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 3,26 SVJ | 2,74 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
18,8 g
3,66 g |
15,8 g
3,08 g |
Bílkoviny | 4,84 g | 4,07 g |
Sůl | 0,124 g | 0,104 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů