
Celkem rychlý, přitom voňavý a vláčný moučník.
Mák je skvělým zdrojem vápníku, jistě stojí zato občas si ho dopřát i v této sladké formě :).
- 40m
- 28 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
2 hrnky |
2 hrnky |
1,5 hrnků |
1,5 hrnků |
1 hrnek |
1 hrnek |
0,5 hrnku |
0,5 hrnku |
1,5 hrnků |
1,5 hrnků |
3 kusy |
3 kusy |
oloupaná, nastrouhaná 2 kusy |
2 kusy |
1 špetka |
1 špetka |
1 lžička |
1 lžička |
kůru z něj nastrouhat 1 kus |
1 kus |
Krém | |
1 lžíce |
1 lžíce |
130 g |
130 g |
300 g |
300 g |
Ještě | |
150 g |
150 g |
Postup přípravy
-
Jablka si oloupeme a nastrouháme, pomeranč omyjeme a kůru z něj také nastrouháme.
Vše na těsto smícháme, přidáme jablka a kůru.
Těsto vylijeme na vysypaný velký plech a pečeme asi 30 min/200°C.
-
Ještě na teplé natřeme pikantní marmeládu.
-
Než nám makovec vychladne, rozehřejeme máslo, v něm čokoládu.
Přimícháme zakysanou smetanu (čím tučnější, tím lépe) a vzniklý čokoládový krém natřeme na makovec. Ozdobně uhladíme a necháme ztuhnout.
Makronutrienty
57%
10%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 423 kJ | 1 442 kJ |
Kalorická hodnota | 340 kcal | 345 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
35 g
14 g |
35,4 g
14,2 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 3,5 SVJ | 3,54 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
20,7 g
3,47 g |
20,9 g
3,52 g |
Bílkoviny | 6,01 g | 6,09 g |
Sůl | 0,103 g | 0,105 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů