Jako děcko jsem zbožňovala takovou tu makovou buchtu v alobalu - myslím, že se jmenovala babeta. Byla krásně vláčná a na vrchu měla citronovou polevu. Pak ji začali šidit a z vláčné buchty se stala buchta "dusička", která se nedala sníst jinak než s čajem či jinou tekutinou. Pokud jste ji také měli rádi, zkuste tento recept a určitě si na ni vzpomenete.
- 1h
- 12 kusů
- jednoduché
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
mák mletý
|
0,75 hrnku |
hladká mouka pšeničná celozrnná
|
0,5 hrnku |
cukr třtinový
|
0,25 hrnku |
skořice mletá
|
1 lžička |
cukr vanilkový
|
1 kus |
kypřící prášek do pečiva
|
0,5 kusu |
mléko polotučné 1,5% tuku
|
1 hrnek |
Postup přípravy
-
Smícháme všechny suché ingredience a pomalu přiléváme mléko, tak aby nám vzniklo hustší tekuté těsto. Vylijeme do formy a pečeme asi 30 minut na 200°C, dokud se nepřestane lepit na špejli.
-
Makovec je dobrý i sám o sobě, ale kdo ho chce mít komplet i s polevou, stačí smíchat moučkový cukr s citronovou šťávou, namazat na koláč a nechat ztuhnout.
Makronutrienty
75%
11%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 665 kJ | 334 kJ |
Kalorická hodnota | 398 kcal | 79,9 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
65,5 g
31,4 g |
13,1 g
6,3 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 6,55 SVJ | 1,31 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
12,4 g
1,38 g |
2,5 g
0,276 g |
Bílkoviny | 9,21 g | 1,85 g |
Sůl | 1,24 g | 0,25 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů