- 1h
- 10 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
polohrubá mouka pšeničná
|
250 g |
cukr krystal
|
2 lžíce |
sůl
|
2 špetky |
droždí kostka
|
17 g |
vaječný žloutek
|
1 kus |
mléko polotučné 1,5% tuku
|
125 ml |
máslo čerstvé
|
50 g |
slunečnicový olej
|
1 lžíce |
Maková náplň | |
mák mletý
|
100 g |
jablka
|
1 kus |
cukr moučka
|
1 lžíce |
citronová kůra sušená mletá
|
1 g |
Drobenka | |
hrubá mouka pšeničná
|
40 g |
cukr krystal
|
30 g |
máslo čerstvé
|
30 g |
Ozdoba | |
povidla švestková
|
100 g |
švestky
|
100 g |
Postup přípravy
-
Těsto - máslo rozpustíme, mléko trochu zahřejeme, v pekárně zaděláme těsto a necháme vykynout, rozdělíme na 10 dílů, utvoříme bochánky a necháme pod igelitem 10 minut odpočinout.
-
Pak každý bochánek zvlášť roztlačíme dlaní na pracovní desce, naplníme lžící makové náplně a "zavážeme" jako buchtu.
-
Bochánky uložíme spojem dolů na plech s pečícím papírem a dlaní opatrně roztlačíme do tvaru koláče a necháme pod igelitem nakynout asi 45 minut.
-
Pak střed každého koláče promáčkneme (používám omyté a osušené vejce), naplníme povidly, okraje pomažeme vejcem, každý koláč 8x nastřihneme po okraji nůžkami (cca 2-3cm do středu) a posypeme drobenkou.
-
Maková náplň - jablko nastrouháme a smícháme s ostatními surovinami.
-
Koláče pečeme cca 20minut při teplotě 170 stupňů.
Makronutrienty
67%
10%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 213 kJ | 1 297 kJ |
Kalorická hodnota | 290 kcal | 310 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
39 g
11 g |
41,7 g
11,7 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 3,9 SVJ | 4,17 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
12,9 g
4,69 g |
13,8 g
5,01 g |
Bílkoviny | 5,86 g | 6,27 g |
Sůl | 0,233 g | 0,249 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů