- 4h:15m
- 12 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
sůl
|
1 špetka |
vajíčka
|
8 kusů |
slunečnicový olej
|
8 lžic |
hladká mouka pšeničná
|
240 g |
cukr krystal
|
240 g |
Krém | |
máslo
|
250 g |
voda
|
300 ml |
hladká mouka pšeničná
|
6 lžic |
kakaový prášek, holandské kakao
|
1 lžíce |
jahodový kompot
|
200 g |
jahodová marmeláda
|
100 g |
cukr moučka
|
10 g |
Na ozdobu | |
marcipán
|
200 g |
Postup přípravy
-
Bílky se solí a cukrem ušleháme do pevného sněhu, min. 5 min. Poté všleháme olej a žloutky a lehce vmícháme mouku.
-
Těsto nalijeme do 30cm dortové formy vyložené na dně pečicím papírem a pečeme 40 min.na 150°C.
-
Vychladlý korpus prořízneme, potřeme marmeládou, krémem (cca 1/4 si necháme), poklademe jahodami, přiklopíme vrchní částí a celý dort pomažeme rovnoměrně krémem.
-
Krém: z vody a mouky uvaříme bešamel o hustotě hustší krupicové kaše, studený prošleháme, abychom zničili případné malé hrudky.
-
Do změklého másla všleháme kakao a cukr, poté po částech všleháme bešamel.
-
Promazaný korpus necháme v lednici ztuhnout a potáhneme falešným marcipánem.
-
Zdobíme barevnými kytičkami z téhož.
Makronutrienty
55%
9%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 394 kJ | 2 449 kJ |
Kalorická hodnota | 333 kcal | 585 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
31,8 g
19,8 g |
55,9 g
34,7 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 3,18 SVJ | 5,59 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
20,7 g
7,3 g |
36,4 g
12,8 g |
Bílkoviny | 5,05 g | 8,88 g |
Sůl | 0,151 g | 0,265 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů