
Kapusta kadeřavá neboli kadeřávek je výborným zdrojem vápníku v dobře vstřebatelné podobě, který umí tělo výborně využít. Obsahuje dále provitamín A, vitamíny C, B7, z minerálních látek dále draslík, železo, fosfor, hořčík.
Protože výborně odolává mrazům, můžeme ho konzumovat čerstvý během celé zimy. Lehce přemrzlý získává navíc lepší chuť.
- 30m
- 2 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Polévka | |
---|---|
kapusta kadeřavá, kadeřávek
|
100 g |
petržel kořenová
|
0,5 kusu |
vývar zeleninový domácí
|
2 hrnky |
mrkev
|
0,5 kusu |
cibule
|
1 kus |
brambory konzumní pozdní
|
2 kusy |
vločky ječné
|
50 g |
sezamový olej
|
1 lžíce |
lněné semínko
|
1 lžíce |
sůl himálajská jemná
|
1 lžička |
kmín mletý
|
1 špetka |
Postup přípravy
-
Na kostičky nakrájenou cibuli krátce osmahneme na oleji, přihodíme k ní na kostky nakrájenou petržel, mrkev, brambory a krátce orestujeme. Přidáme ovesné vločky, kmín a sůl. Zalijeme zeleninovým vývarem a vaříme do změknutí zeleniny cca 18 min. Na posledních 5 minut přihodíme natrhané listy kadeřavé kapusty.
-
Po uvaření rozmixujeme do hladka. Podáváme posypané loupaným konopným semínkem.
-
TIP NAVÍC:
Použít lze místo kapusty kadeřavé i kapustu hlávkovou nebo růžičkovou.
Kadeřávek vařit co nejkratší dobu, aby si udržel vitamíny a minerální látky.
Přidání pár lžic rostlinné smetany (např. mandlová nebo ovesná) před podáváním zjemní chuť polévky.
Makronutrienty
66%
11%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 357 kJ | 1 887 kJ |
Kalorická hodnota | 85,3 kcal | 451 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
11,3 g
1,03 g |
59,9 g
5,47 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,13 SVJ | 5,99 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
3,97 g
0,379 g |
21 g
2 g |
Bílkoviny | 1,82 g | 9,62 g |
Sůl | 0,938 g | 4,96 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů