Kanec se šípkovou a s mandlovými kroketami z odpalovaného těsta
Účastní se soutěže: Osvědčené kuchařské trumfy

Ty krokety k tomu opravdu strašně pasují a povyšují tohle jídlo do nebeských výšin. Za sebe můžu říct, že miluju kance!
- 3h
- 8 porcí
- náročné
Potřebné suroviny
Maso | |
---|---|
kančí maso na guláš
|
1 500 g |
celer
|
0,5 kusu |
mrkev
|
2 kusy |
petržel kořenová
|
1 kus |
cibule
|
2 kusy |
povidla švestková
|
100 g |
marmeláda šípková, džem
|
200 g |
cukr krystal
|
200 g |
kořenicí směs divoké koření, na zvěřinu
|
2 lžíce |
máslo
|
400 g |
sůl
|
2 lžíce |
pepř černý mletý
|
1 lžička |
víno červené jakostní
|
0,7 litru |
smetana na vaření
|
200 g |
hladká mouka pšeničná
|
100 g |
vepřové sádlo
|
3 lžíce |
Krokety | |
brambory vařené ve slupce
|
250 g |
vajíčka
|
2 kusy |
mandle lupínky
|
100 g |
voda
|
110 ml |
sůl
|
8 g |
hladká mouka pšeničná
|
85 g |
olej řepkový
|
40 ml |
Na obalení | |
vajíčka
|
3 kusy |
hladká mouka pšeničná
|
200 g |
strouhanka
|
200 g |
Postup přípravy
-
Celer, mrkev, petržel a cibuli nakrájíme na střední kostky. Maso očistíme a nakrájíme na větší kostky. Koření svážeme do látkového měšce (zde tip pro matky: výborné slouží nastříhaná bavlněná plína - vypraná samozřejmě). Na polovině másla orestujeme kořenovou zeleninu dozlatova.
-
Přidáme cibuli a měšec s kořením, povidla, trochu cukru a šípkového pyré a orestujeme na barvu (hodně míchat, dávat pozor - marmelády se mají tendenci připalovat, zhořklo by to). Maso osolíme, opepříme a orestujeme na sádle. Vložíme do základu, zalijeme vínem a necháme pomalu táhnout (velmi velmi pomalé vaření) doměkka (cca dvě hodiny se vaří).
-
Z půlky zbylého másla a mouky připravíme jíšku. Až maso změkne, vyndáme ho z omáčky a tu zahustíme jíškou. Necháme provařit a zjemníme smetanou. Dochutíme a s trochou másla vymixujeme omáčku dohladka. Přecedíme přes jemný cedník. Maso vrátíme zpět do omáčky. Doporučuju nechat rozležet a podávat druhý den.
-
Uvařené brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Připravíme odpalované těsto. Vodu s olejem přivedeme k varu a osolíme. Přidáme mouku, zamícháme a až se vzniknuvší hrouda přestane lepit k bokům hrnce (což je skoro hned) je hotovo. Propracujeme na hladké těsto, necháme vychladit. Vychladlé těsto smícháme s nastrouhanými bramborami, přidáme vejce a 100 g plátkových mandlí.
-
Z těsta tvarujeme krokety, které obalíme v trojobalu a smažíme dozlatova. Necháme okapat na savém papíru.
Makronutrienty
49%
23%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 879 kJ | 6 025 kJ |
Kalorická hodnota | 210 kcal | 1 440 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
18,3 g
6,9 g |
125 g
47,3 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,83 SVJ | 12,5 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
10,8 g
4,85 g |
73,8 g
33,2 g |
Bílkoviny | 8,61 g | 59 g |
Sůl | 0,757 g | 5,18 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů