Čokoládové a kakaové moučníky jsou u nás nejoblíbenější, manžel ani jiné muffiny nechce. Tento konkrétní recept obsahuje nepraženého kakaového prášku poměrně hodně a je bez vajec. Jako jejich náhradu jsem použila mouku z červené čočky, můžete ji koupit hotovou a nebo, pokud máte dostatečně výkonný mixér, si ji sami z loupané červené čočky za několik minut vyrobit. Nebojte se, po upečení luštěninová pachuť nezůstane.
- 1h
- 12 kusů
- jednoduché
Potřebné suroviny
hladká mouka špaldová celozrnná
|
175 g |
mouka pohanková
|
50 g |
kakaový prášek nepražený
|
75 g |
čočková mouka, mouka z čočky
|
50 g |
kypřící prášek do pečiva
|
3 lžičky |
sirup datlový
|
150 g |
voda
|
300 g |
vepřové sádlo
|
50 g |
kakaové máslo
|
100 g |
Postup přípravy
-
Smíchejte špaldovou, pohankovou a čočkovou mouku s nepraženým kakaovým práškem a práškem do pečiva. V jiné míse smíchejte datlový sirup a vodu.
-
Při slabém výkonu plotýnky rozehřejte sádlo nebo kokosový olej s kakaovým máslem, vmíchejte je do vody se sirupem a ihned přidejte i moučnou kakaovou směs.
-
Rychle promíchejte, drobné žmolky nevadí. Těsto rozdělte do formiček na muffiny a plech s nimi vložte do trouby rozehřáté na 170 °C. Muffiny pečte přibližně 35 minut, poté je polijte datlovým sirupem a nechejte vychladnout.
Makronutrienty
63%
9%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 317 kJ | 1 053 kJ |
Kalorická hodnota | 315 kcal | 252 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
39,7 g
14,9 g |
31,7 g
11,9 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 3,97 SVJ | 3,17 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
17,2 g
9,35 g |
13,7 g
7,48 g |
Bílkoviny | 5,87 g | 4,69 g |
Sůl | 0,34 g | 0,272 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů