Dnes jsem pořádala velký rodinný oběd. A jako sladká tečka se podávaly tyto báječné vychazené poháry plné dobrot.
- 1h
- 10 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Piškot | |
---|---|
vajíčka
|
4 kusy |
cukr krupice
|
125 g |
hladká mouka pšeničná
|
125 g |
Krém | |
tvaroh měkký polotučný
|
300 g |
pomazánkové máslo
|
200 g |
smetana ke šlehání, šlehačka
|
250 g |
med včelí
|
4 lžíce |
Navrch | |
káva silná, hotový nápoj
|
100 ml |
rum (originál tuzemský)
|
50 ml |
jahody
|
100 g |
kakaový prášek, holandské kakao
|
1 lžíce |
Navíc | |
cukr krupice
|
100 g |
bazalka čerstvá
|
10 lístků |
Postup přípravy
-
Nejprve si upečte piškot. Z bílků a cukru vyšlehejte ne úplně tvrdý sníh, poté do něj velmi krátce zašlehejte žloutky a opatrně zamíchejte prosátou mouku. Těsto naplňte do cukrářského sáčku s otevřenou špičkou a na plech vyložený pečicím papírem nastříkejte proužky těsně vedle sebe. Poprašte moučkovým cukrem.
-
Pečte v předehřáté troubě na 200 stupňů 8-10 minut. Poté nechejte vychladnout.
-
Krém: Nejprve si ušlehejte šlehačku. Poté v jiné míse vyšlehejte máslo, tvaroh a med dle chuti. Šlehačku pak do této směsi vmíchejte, aby vznikl hladký krém. Ten naneste do zdobicího sáčku s otevřenou špičkou.
-
Dále si připravte bazalkový cukr. Do hmoždíře nasypte požadované množství cukru a přisypte několik na drobno pokrájených lístků bazalky. Vše dobře utřete.
-
Připravte si kávu a nalijte do ní rum dle chuti. Několik jahod dejte do misky a rozmačkejte vidličkou. A teď už jen vrstvěte. Nejprve z vychladlého piškotu vykrájejte požadované tvary do skleniček, ve kterých budete dezert servírovat. Na piškot lžičkou nalijte trochu kávy s rumem a nastříkejte krém. Na krém naneste rozmačkané jahody a posypte je trochou bazalkového cukru. Postup opakujte.
-
Poslední vrstvou bude krém. Takto připravený dezert nechejte vychladit v ledničce a před podáváním poprašte hořkým kakaem, ozdobte kouskem jahody, kterou posypte bazalkovým cukrem a pokud vám zbude kousek piškotu, vykrojte na ozdobu třeba srdíčko. Dobrou chuť.
Makronutrienty
61%
13%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 950 kJ | 1 568 kJ |
Kalorická hodnota | 227 kcal | 375 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
25,4 g
15,6 g |
41,9 g
25,8 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,54 SVJ | 4,19 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
10,9 g
6,58 g |
18,1 g
10,9 g |
Bílkoviny | 5,27 g | 8,7 g |
Sůl | 0,163 g | 0,27 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů