- 1h
- 16 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
hladká mouka pšeničná
|
400 g |
cukr moučka
|
120 g |
máslo
|
220 g |
vaječný žloutek
|
3 kusy |
kypřící prášek do pečiva
|
1 špetka |
mléko polotučné 1,5% tuku
|
1 lžíce |
citronová šťáva, čerstvá
|
1 lžička |
Náplň | |
jablka
|
1 000 g |
cukr krystal
|
4 lžíce |
skořice mletá
|
1 lžička |
rozinky sušené
|
100 g |
strouhanka
|
2 lžíce |
Na posypání | |
vaječný bílek
|
1 kus |
ořechy vlašské
|
50 g |
Postup přípravy
-
Zpracovat těsto, nechat v chladu 1 hodinu odpočinout. Vyválet plát, posypat trochu strouhankou, poklást strouhanými jablky , posypat skořicí a rozinkami a zavinout.
Pokud jsou sladší jablka, není potřeba náplň přislazovat.
-
Povrch závinu potřít bílkem. Ořechy nasekat na menší kousky a posypat jimi závin.
V troubě vyhřáté na 200 stupňů upéct do růžova.
Makronutrienty
69%
8%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 026 kJ | 1 329 kJ |
Kalorická hodnota | 245 kcal | 318 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
33,6 g
9,68 g |
43,5 g
12,5 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 3,36 SVJ | 4,35 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
11,4 g
5,91 g |
14,8 g
7,66 g |
Bílkoviny | 3,72 g | 4,82 g |
Sůl | 0,101 g | 0,131 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů