- 2h
- 40 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
vejce slepičí střední, m
|
5 kusů |
cukr krystal
|
200 g |
voda horká
|
3 lžíce |
polohrubá mouka pšeničná
|
200 g |
kypřící prášek do pečiva
|
0,5 kusu |
sůl
|
1 špetka |
Jablková náplň | |
jablka
|
1 kg |
skořice
|
1 lžíce |
kořenicí směs perníkové koření
|
2 g |
víno červené jakostní
|
200 ml |
cukr vanilkový
|
2 kusy |
cukr krystal
|
2 lžíce |
voda
|
100 ml |
puding s příchutí vanilky, prášek
|
1 kus |
marmeláda ovocná, džem
|
100 g |
rum (originál tuzemský)
|
2 ml |
Kokosová náplň | |
kokos sušený, strouhaný
|
100 g |
mléko polotučné 1,5% tuku
|
150 ml |
zakysaná smetana
|
600 g |
smetana ke šlehání, šlehačka
|
400 g |
cukr moučka
|
160 g |
želatinový ztužovač
|
50 g |
Postup přípravy
-
Žloutky vyšleháme s cukrem do husté bílé pěny, přišleháme po lžících vodu, pak už jen vařečkou vmícháme střídavě mouku s práškem do pečiva a sníh z bílků, ušlehaný se špetkou soli. Vlijeme na velký hluboký plech (42x32cm), vyložený pečícím papírem a pečeme 15 minut na 190 stupňů. Necháme zchladnout, vyklopíme, stáhneme papír a opět převrátíme upečené těsto na plech.
-
Jablková náplň - jablka s cukry, kořením a vínem dusíme doměkka, poté vmícháme pudinkový prášek rozmíchaný ve 100ml vody, provaříme, přidáme džem a rum.
-
Kokosová náplň - mléko s cukrem přivedem k varu, ztlumíme a přisypeme kokos, mícháme do zhoustnutí, pak odstavíme a necháme vychladnout. V míse smícháme zakysanou smetanu s vychladlým kokosem a želatinou, připravenou dle návodu a nakonec lehce vmícháme ušlehanou smetanu.
-
Na upečené těsto navrstvíme nejprve jablečnou náplň, pak kokosovou náplň a dáme do chladu ztuhnout.
Makronutrienty
62%
8%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 953 kJ | 880 kJ |
Kalorická hodnota | 228 kcal | 210 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
25,6 g
15,7 g |
23,7 g
14,5 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,56 SVJ | 2,37 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
12,7 g
5,7 g |
11,7 g
5,27 g |
Bílkoviny | 3,24 g | 2,99 g |
Sůl | 0,202 g | 0,187 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů