Zdravé špaldovo - ovsené lievance si môžete dať buď s obľúbeným domácim džemíkom alebo kyslou smotanou vymiešanou s medom :)
Posypané škoricou majú ešte väčší, jesenný šmrnc :)
- 20m
- 4 kusy
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
hladká mouka špaldová celozrnná
|
1 hrnek |
ovesná mouka
|
1 hrnek |
cukr třtinový
|
2 lžíce |
skořice mletá
|
1 lžička |
mléko rostlinné
|
1 hrnek |
vajíčka
|
3 kusy |
jablka
|
2 kusy |
Ještě | |
olej řepkový
|
50 ml |
skořice mletá
|
1 lžička |
med včelí
|
3 lžíce |
zakysaná smetana
|
200 g |
Postup přípravy
-
Zmiešame spolu špaldovú a ovsenú múku.
Do zmesi múk vmiešame trstinový cukor spolu so škoricou.
Do múky nalejeme mlieko, pridáme vajcia a asi 3 minúty šlaháme do konzistencie lievancového cesta.
Ak je cesto husté, pridáme ešte viac mlieka.
Ku koncu do cesta vmiešame postrúhané jabĺčka.
-
Pečieme v panvičke na rastlinnom oleji.
Medzi hotové lievance môžeme klásť jabĺčkové kolieska, výborné sú poliate kyslou smotanou vymiešanou s medom. Fantázii sa ale medze nekladú a vy si ich môžete ochutiť podľa svojho gusta :)
Makronutrienty
53%
11%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 029 kJ | 3 343 kJ |
Kalorická hodnota | 246 kcal | 799 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
23,4 g
4,05 g |
76 g
13,2 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,34 SVJ | 7,6 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
15,8 g
2,44 g |
51,3 g
7,93 g |
Bílkoviny | 5 g | 16,2 g |
Sůl | 0,104 g | 0,336 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů