Ako ste si mohli prečítať, jeho hlavnou surovinou je tekvica hokkaido - tak jednoduchá na prípravu akejkoľvek, či už sladkej alebo slanej dobrotky :)
Hokkaido totižto narozdiel od maslovej tekvice nemúsite šúpať :)
Viacerí možno ešte stále máte predsudky pred pridávaním takých surovín, medzi ktoré patrí i tekvica, do pečenia, no výsledok vás skutočne milo prekvapí :)
- 40m
- 20 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
dýně Hokkaido
|
350 g |
polohrubá mouka
|
350 g |
vajíčka
|
4 kusy |
cukr třtinový
|
100 g |
cukr moučka
|
50 g |
kypřící prášek do pečiva
|
1 kus |
olej řepkový
|
200 ml |
mléko polotučné 1,5% tuku
|
150 ml |
rozinky sušené
|
2 hrsti |
rum (originál tuzemský)
|
2 lžíce |
skořice mletá
|
1 lžička |
vanilkový extrakt
|
0,5 lžičky |
Navrch | |
marmeláda meruňková, džem
|
200 g |
Postup přípravy
-
Tekvicu postrúhame na hrubom strúhadle.
Žĺtky šlaháme s práškovým cukrom do peny.
Pridáme vanilkový extrakt, škoricu a olej.
-
Múku zmiešame s práškom do pečiva a pridáme k vaječnej zmesi.
Pridáme postrúhanú tekvicu, hrozienka namočené do rumu a nakoniec sneh vyšľahaný z bielkov a trstinového cukru.
-
Cesto dáme na vymastený plech alebo na plech pokrytý papierom na pečenie a pečieme v rúrema 180 stupňov 30 minút.
-
Vychladnutý koláč môžeme potrieť napríklad marhuľovým džemom, je skvelý aj na raňajky ku kávičke či čaju :)
Ak sa chceme trošku pohrať s tvarom koláča, môžeme si napríklad pomocou formičiek spraviť aj takýto halloweensky koláč :)
Makronutrienty
56%
7%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 569 kJ | 1 353 kJ |
Kalorická hodnota | 375 kcal | 323 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
37 g
15,8 g |
31,9 g
13,6 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 3,7 SVJ | 3,19 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
24,2 g
1,42 g |
20,9 g
1,22 g |
Bílkoviny | 4,47 g | 3,86 g |
Sůl | 0,418 g | 0,36 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů