Francouzský tříkrálový koláč (Galette des rois)

1001 Voyages Gourmands

Účastní se soutěže: Vypečené dobroty

Francouzský tříkrálový koláč (Galette des rois) 1 další fotka

V překladu francouzský tříkrálový koláč není nic jiného, než křehký, dozlatova upečený koláč z listového těsta plněný vláčnou mandlovou náplní, ve kterém je zapečená fazole (někdy také figurka krále). Koláč se rozkrájí na tolik porcí, kolik je zrovna kolem osob a ten, kdo najde fazoli či figurku ve své porci, se stane králem dne a dostane zlatou korunu, která se vždy prodává s koláčem.

Postup přípravy

  1. Nejprve si rozdělíme vejce. Budeme potřebovat 1 a půl vejce do náplně a půl vejce na pomašlování. V jednom hrnečku si rozšleháme 1 vejce, odebereme půlku do druhého hrnečku a necháme stranou.

  2. Mleté mandle, změklé máslo a cukr promísíme v míse na homogenní směs buď ručně, nebo ručním šlehačem. Přidáme mandlový extrakt, rum, 1 a půl vejce a metlou ušleháme do hladka. Přikryjeme potravinářskou fólií a dáme vychladit na 1 hodinu do lednice (studená mandlová náplň napomůže tomu, aby se galetka při pečení tolik nezdeformovala).

  3. Plech vyložíme pečícím papírem. Z rozváleného listového těsta vykrojíme 2 velká kola o průměru cca 25 cm tak, že na těsto nožem obkreslíme formu na dort či velký talíř. Jedno kolo necháme stranou a druhé přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Na listové těsto rovnoměrně naneseme mandlovou náplň, ponecháme volné okraje (zhruba 2 cm pruh po obvodu), které potřeme vodou. Fazoli přitiskneme do mandlové náplně, schováme ji a zahladíme. Přiložíme druhé kolo tak, aby se obě překrývala. Okraje slepíme tak, že vždy ukazováčkem přitlačíme a nožem uděláme do okrajů malé zářezy vždy na vzdálenost prstu. Koláč potřeme rozšlehanou zbylou ½ vejce a dáme vychladnout na 1 hodinu do lednice.

  4. Troubu předehřejeme na 200°C. Koláč vyndáme z lednice, ještě jednou ho potřeme zbylým rozšlehaným vejcem a nožem na něm vykreslíme vzor – linie, čtverce, ornamenty – jak se vám zlíbí.

  5. Pečeme prvních 10 minut na 200°C, poté snížíme teplotu na 180°C a pečeme dalších 20 minut do syté zlatohnědé barvy.

  6. Koláč servírujeme v pokojové teplotě nebo klidně ještě teplý. Položíme na něj papírovou korunu a nezapomeneme všechny upozornit, že se uvnitř skrývá tvrdá fazole.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte