Báječné nízkosacharidové jídlo, v sezóně cuket velmi vítané.
Děkujeme Jozefu Kabátovi za krásný recept :)
- 1h
- 6 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Korpus 25x35 cm | |
---|---|
cuketa
|
960 g |
sýr parmazánového typu, strouhaný
|
200 g |
mozzarella
|
2 kusy |
vejce slepičí velké, l
|
6 kusů |
mandlová mouka
|
130 g |
mouka lněná
|
40 g |
guma xantanová
|
1 lžička |
kypřící prášek do pečiva bez fosfátů
|
12 g |
sůl
|
1 lžička |
Náplň | |
vepřové maso mleté
|
500 g |
uzený vepřový bok
|
150 g |
cibule
|
2 kusy |
česnek stroužky
|
4 kusy |
rajčata sterilovaná
|
200 g |
paprika sladká mletá
|
2 lžíce |
směs koření na mleté maso
raději koření směsi na boloňskou omáčku
|
2 lžíce |
česnek medvědí sušený
|
20 g |
sádlo
|
1 lžíce |
sůl
|
1 lžička |
pepř černý mletý
|
0,5 lžičky |
mozzarella
mozzarella na pizzu (cca 200 g) - navrch
|
200 g |
Postup přípravy
-
Cukety jsem nastrouhal nahrubo, trochu prosolil a nechal 15 minut v míse vyplakat. Přes bavlněnou utěrku jsem vymačkal vodu, gramáž po zbavení vody byla 530 g. Do vymačkané cukety jsem nastrouhal mozzarellu, přidal vejce a promíchal.
-
Vedle v míse jsem smíchal mouky, PDP, xantan a najemno nastrouhaný parmezánový sýr. Obě směsi smíchal a nechal 15 minut odpočinout, poté rozdělil těsto na 2 poloviny a po jedné pekl rozetřenou ve skleněném pekáči na papíru 25 minut na 180°C. Oba korpusy jsem vychladil, otočil a sloupl papír.
-
Na pánvi na sádle jsem zpěnil cibulku, přidal na drobné kostičky bůček, po chvilce maso a dusil, dokud se maso tepelně neupravilo, cca 10 minut. Přidal jsem rozmixovaná zavařená rajčata a dusil dalších cca 20 minut, poté koření a nechal dalších 10 minut pod poklicí. Vypnul plotýnku a namačkal česnek, promíchal a nechal už jen pod poklicí a dál nedusil.
-
Do skleněné formy na nový papír dal jeden upečený plát koláče, masovou směs a druhý díl koláče. Navrch naskládal kolečka mozzarelly na pizzu a pekl 30 minut na 200 °C, do zezlátnutí sýra.
-
Syrové těsto jsem roztíral hřbetem polévkové lžíce, těsto je vláčné a poddajné, pracuje se s ním lehce. Náplň si může každý přizpůsobit vlastní chuti, sýr navrch nemusí být nebo může být jiný a xantanová guma není nutná.
Makronutrienty
16%
37%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 810 kJ | 4 332 kJ |
Kalorická hodnota | 194 kcal | 1 035 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
4,88 g
0,73 g |
26,1 g
3,9 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,488 SVJ | 2,61 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
14,5 g
5,64 g |
77,8 g
30,2 g |
Bílkoviny | 11,6 g | 62 g |
Sůl | 0,944 g | 5,05 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů