![Cuketový dort s nádechem perníku - LC](https://www.jidelniplan.cz/obrazky/soubory/6038/HJPYM2EUMU/recipes.view.hero/118552832_10218925595037731_5554676939763926603_o.jpg)
Není příliš mokrý (díky té kokosové mouce, kterou jinak nemám ráda, ale tady pěkně nasákla tu vlhkost cukety), je ale krásně vláčný a ořechy mu dodají ten správný šmrnc. Už se těším, až tento lowcarb (nízkosacharidový) dezert znovu upeču.
A my děkujeme Ladě Michové za recept:)
- 35m
- 12 porcí
- jednoduché
Potřebné suroviny
Korpus | |
---|---|
350 g |
350 g |
4 kusy |
4 kusy |
3 lžíce |
3 lžíce |
2 lžíce |
2 lžíce |
100 g |
100 g |
50 g |
50 g |
50 g |
50 g |
60 g |
60 g |
2 lžičky |
2 lžičky |
1 lžička |
1 lžička |
kořenicí směs perníkové koření 2 lžičky |
2 lžičky |
Poleva | |
20 g |
20 g |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžíce |
2 lžičky |
2 lžičky |
Postup přípravy
-
Postup: celé vejce a erythritol vyšleháme do pěny. Vmícháme kokosový olej a jogurt. Pak přidáme nastrouhanou cuketu a nakonec smíchané suché přísady.
-
Vylijeme do máslem vymazané formy (mám o průměru 23 cm, ale můžete použít i malý plech) a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme 25 minut (nebo podle typu trouby). Stupně netuším, mám starou plynovou, tak na st. č. 7. V elektrické tipuju tak 15-20 min/180°C...dle vás.
-
Po vychladnutí potřeme polevou a můžeme ozdobit šlehačkou.
-
Poleva: ve vodní lázni rozpustíme 4 čtverečky 70% čokolády (nebo i víceprocentní, jak kdo má rád), trochu másla, trochu smetany a sladidlo dle chuti (dala jsem 2 lžíce erythritolu).
Makronutrienty
27%
24%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 885 kJ | 705 kJ |
Kalorická hodnota | 212 kcal | 169 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
9,13 g
1,92 g |
7,28 g
1,53 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,913 SVJ | 0,728 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
17 g
6,08 g |
13,5 g
4,84 g |
Bílkoviny | 8,21 g | 6,54 g |
Sůl | 0,281 g | 0,224 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů