I když se Vám to možná nebude zdát, ale čokoláda a červená řepa jdou skvěle k sobě.
- 1h
- 12 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
červená řepa
|
400 g |
vejce slepičí střední, m
|
4 kusy |
čokoláda hořká na vaření
|
100 g |
kakaový prášek, holandské kakao
|
50 g |
cukr třtinový
|
100 g |
hladká mouka špaldová
|
200 g |
kokos sušený, strouhaný
|
70 g |
soda jedlá
|
1 lžička |
mléko polotučné 1,5% tuku
|
100 ml |
brusinky sušené
|
50 g |
rum (originál tuzemský)
|
2 lžíce |
slunečnicový olej
|
100 ml |
mouka cizrnová
|
50 g |
Poleva | |
čokoláda hořká na vaření
|
100 g |
zakysaná smetana
|
100 ml |
včelí med
|
1 lžíce |
Postup přípravy
-
Dortovou formu o průměru 28cm vymažeme tukem a vysypeme moukou.
-
Na těsto si nejprve čokoládu na vaření rozpustíme s 50ml oleje ve vodní lázni a necháme trochu vychladnout.
-
V misce vyšleháme celá vejce s cukrem do pěny. Postupně přidáváme a zašleháváme rozpuštěnou čokoládu, mouku promíchanou s jedlou sodou, kakao. Přidáme syrovou nahrubo nastrounanou červenou řepu, přilijeme mléko, zbytek oleje a lehce domícháme zbylé suroviny - kokos, rum, brusinky. Hmota má řidší konzistenci.
-
Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme při teplotě 170st. cca 50min - 1hod.
-
Na polevu rozehřejeme čokoládu, zakysanou smetanu a med ve vodní lázni. Vymícháme hladkou polevu, necháme zchladnout a natřeme na dortík. Poleva úplně neztuhne.
-
Pokud budete chtít, můžete moučník ještě vylepšit, když jej ozdobíme navrch trochou šlehačky. Přeji dobrou chuť.
Makronutrienty
54%
10%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 469 kJ | 2 049 kJ |
Kalorická hodnota | 351 kcal | 490 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
33,4 g
14,1 g |
46,6 g
19,6 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 3,34 SVJ | 4,66 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
22,5 g
7,16 g |
31,4 g
9,98 g |
Bílkoviny | 6,31 g | 8,8 g |
Sůl | 0,286 g | 0,398 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů