Luxusní lowcarb dezert či dárek, lahodný a skvělý! :)
- 1h:10m
- 12 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Korpus 24 cm | |
---|---|
5 kusů |
5 kusů |
120 g |
120 g |
50 g |
50 g |
2 lžičky |
2 lžičky |
kypřící prášek do pečiva bez fosfátů 2 lžičky |
2 lžičky |
1 špetka |
1 špetka |
50 g |
50 g |
50 g |
50 g |
80 g |
80 g |
Kávový krém | |
100 ml + 250 ml 33% smetany ke šlehání 350 g |
350 g |
250 g |
250 g |
2 lžičky |
2 lžičky |
3 lžičky |
3 lžičky |
20 g |
20 g |
Smetanový krém | |
mascarpone, vysokotučný smetanový krém 250 g |
250 g |
+ na ozdobení trochu instantní kávy, čokoládová šlehačka a pecičky 71% plantážní čokolády 250 ml |
250 ml |
Postup přípravy
-
Nejdříve jsem si namlela ořechy a připravila všechny ingredience na korpus. Pak jsem na dno dortové formy (mám o průměru 24 cm) dala pečící papír a obruč zevnitř vymazala máslem. Zapnula jsem si troubu.
V kastrolku jsem za stálého míchání rozehřála máslo s nalámanou čokoládou a kávou, až vznikla jednotná hladká směs. Odstavila jsem z ohně.
-
Celá vejce jsem spolu s erythritolem a solí vyšlehala do pěny (cca 10 minut). Přimíchala jsem rozpuštěnou čokoládu s kávou a máslem a smíchané ořechové mouky s práškem do pečiva.
Těsto jsem nalila do formy a vložila do předehřáté trouby. Pekla jsem na 180 stupňů 30 minut. Upečený korpus jsem nechala ve formě vychladnout a mezitím jsem si připravila krémy.
-
Kávový krém je něco jako domácí termix. V kastrolku jsem smíchala 100 ml smetany, erythritol, kávu a nalámanou čokoládu. Na mírném plameni za stálého míchání jsem nechala vše spojit do hladké konzistence. Odstavila jsem z ohně a přimíchala tvaroh. Směs jsem nechala zcela vychladnout (nejprve chvíli v pokojové teplotě a pak v lednici). Z 250 ml smetany jsem ušlehala šlehačku, kterou jsem vmíchala do kávové směsi.
-
Na smetanový krém jsem pouze smíchala mascarpone se šlehačkou, již jsem nedoslazovala.
Formu s vychladlým korpusem jsem rozevřela, odstranila pečící papír a korpus převrátila na velký talíř. Znovu jsem korpus zavřela do obruče. Rovnoměrně jsem navrstvila kávový krém a nechala ztuhnout nějakou dobu v lednici. Pak jsem navrstvila smetanový krém a nechala v lednici zaležet přes noc.
Na druhý den jsem odstranila obruč a dort nazdobila.
-
Poznámka: doporučuji nejdříve dát bílý krém a až potom ten kávový. Bílý krém je totiž hutnější a špatně se na ten lehký kávový krém mazal. A nebo úplně nejlepší by bylo dort rozříznout, dovnitř dát bílý krém a kávový nahoru.
Makronutrienty
16%
16%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 339 kJ | 1 970 kJ |
Kalorická hodnota | 320 kcal | 471 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
6,96 g
3,57 g |
10,2 g
5,25 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,696 SVJ | 1,02 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
30 g
15,3 g |
44,2 g
22,6 g |
Bílkoviny | 7,29 g | 10,7 g |
Sůl | 0,28 g | 0,412 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů