Chřestový flan s parmezánem

1001 Voyages Gourmands

Účastní se soutěže: Chutné svačinky

Chřestový flan s parmezánem

Je prostě chřestová sezóna a já chřest miluji, takže sem zase cpu jeden krásně nazelenalý recept – tenhle jednoduchý flan je vhodný jako předkrm, či jen tak jako lehčí véča.

Postup přípravy

  1. Předehřejeme troubu na 180°C. Nakrájíme na drobné plátky cca 10 g parmezánu a zbytek nastrouháme.

  2. Ve středním hrnci přivedeme vodu k varu, osolíme. Chřest omyjeme a odkrojíme konce (cca 1 cm). Odkrojíme hlavičky a zbytek chřestu nakrájíme na menší kousky a když se voda v hrnci začne vařit, vložíme do ní hlavičky chřestu na 2 minuty (trochu povařit, ale zároveň musí zůstat křupavé), poté je děrovanou naběračkou vyndáme a necháme okapat, odložíme stranou. Vložíme do hrnce pokrájené stonky chřestu a vaříme 8 minut, poté slijeme a necháme okapat.

  3. Povařené stonky chřestu dáme do mísy spolu se smetanou a rozmixujeme do hladka. Přidáme kukuřičný škrob, dobře promícháme. Zakomponujeme vejce a nastrouhaný parmezán. Osolíme a opepříme dle chuti.

  4. Hmotou naplníme 4 ramekiny (malé mističky, vhodné do trouby), dáme do předehřáté trouby a pečeme 15 minut. Po vytažení z trouby flany posypeme plátky parmezánu a vložíme do každého 2 hlavičky chřestu. Podáváme ještě teplé.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte