Tahle je opravdu skvělá! :) Recept je na velký plech.
- 1h
- 20 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
brambory vařené ve slupce
|
5 kusů |
mouka pohanková hladká
|
2 hrnky |
voda
|
0,5 hrnku |
sezamové semínko světlé
|
5 lžic |
Náplň maková | |
mák mletý
|
1 hrnek |
voda
|
1 hrnek |
mouka pohanková
|
3 lžíce |
cukr krystal
|
4 lžíce |
Náplň tvarohová | |
tvaroh měkký polotučný
|
500 g |
vajíčka
|
2 kusy |
cukr moučka
|
4 lžíce |
švestky
|
500 g |
Postup přípravy
-
Pět předem uvařených brambor oloupeme a najemno nastrouháme. Přidáme 2 hrnky pohankové mouky, půl hrnku vody a 5 lžic namletého sezamového semínka. Uhněteme vláčné těsto, které vtlačíme do olejem vymazaného a moukou vysypaného, nebo pečícím papírem vyloženého plechu.
-
Dále si připravíme makovou náplň – hrnek máku najemno nameleme, nasypeme do hrnce a přidáme hrnek vody, 3 lžíce pohankové mouky a 4 lžíce cukru. Přivedeme k varu a krátce, do zhoustnutí, povaříme. Náplň natřeme na těsto a necháme lehce zchladnout a zaschnout.
-
Na makovou náplň natřeme tvarohovou. Tu připravíme rozšlehání 500g tvarohu se dvěma vejci a čtyřmi lžícemi cukru. Povrch poklademe půlkami švestek (bud jich potřeba cca 15) a dáme na 40 minut péct.
Ta nejlepší pohanková mouka je ta z Pohankového mlýna Šmajstrla www.smajstla.cz
Makronutrienty
71%
16%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 575 kJ | 739 kJ |
Kalorická hodnota | 137 kcal | 177 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
21,3 g
6,2 g |
27,4 g
7,97 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,13 SVJ | 2,74 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
3,89 g
1,04 g |
5 g
1,34 g |
Bílkoviny | 4,93 g | 6,33 g |
Sůl | 0,046 g | 0,059 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů