Už delší dobu jsem se na tento moučník chystala, ale nějak nebyl čas. Nástup podzimu a deštivého počasí nás zavřel domů a my jsme využili upečené červené řepy k více účelům. Tento moučník mě velmi mile překvapil nejen svojí chutí, ale i jak strašně moc chutnal našemu mlsounkovi, čekala jsem, že okouše horní vrstvu čokolády a odloží, ale ne, postupoval sice dle očekávání, ale moučník dojedl celý do posledního kousku. Výhodou je, že tohoto dezertu nemusíte připravovat příliš je sytý a postačí jej kousek, úžasné na tom všem je, že máme dezert, do kterého zamaskujeme červenou řepu a fazole což je pro mě prostě úžasné.
Velmi chutný dezert, který rozhodně stojí za ochutnání.
- 1h
- 8 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
upečené, oloupané 127 g |
127 g |
fazole červené ve slaném nálevu sterilované 140 g |
140 g |
60 g |
60 g |
kakaový prášek, holandské kakao 2 lžíce |
2 lžíce |
120 g |
120 g |
0,25 lžičky |
0,25 lžičky |
200 g |
200 g |
3 lžíce |
3 lžíce |
mléko mandlové, rostlinný nápoj 150 ml |
150 ml |
1 kus |
1 kus |
Poleva | |
100 g |
100 g |
100 g |
100 g |
1 lžíce |
1 lžíce |
Postup přípravy
-
Červenou řepu si musíme připravit předem, omyjeme ji, zabalíme do alobalu bez loupání a dáme upéct, pečeme na plno co trouba dovolí, záleží na velikosti, já peču přibližně 45 minut, necháme vychladnout a oloupeme.
-
Z fazolí si přecedíme nálev, který si dáme stranou (budeme jej potřebovat k přípravě aquafaby – alternativa pro vaječný bílek), fazole propláchneme vodou a necháme okapat, část fazolí nám zbyde, můžeme je použít k přípravě omáčky atd.
-
Červenou řepu nastrouháme a rozmixujeme společně s fazolemi, pokud půjde špatně mixovat přidáme trošku vody či rostinného mléka.
-
Připravíme si aquafabu, která nahrazuje bílky, vezmeme nálev z fazolí a vyšleháme na plné otáčky, chvíli to potrvá, ale našlehá se do konzistence vaječných bílků, šleháme dokud není sníh tuhý.
-
Rozpustíme si čokoládu na vaření ve vodní lázni. Smícháme suché suroviny: mouku, panelu, kakaový prášek, přidáme, jedlou sodu.
-
Do jedné mísy dáme suché suroviny, přidáme rozmixovanou červenou řepu s fazolemi, polovinu aquafaby, zamícháme vařečkou, přidáme rozpuštěnou, vychladlou čokoládu, průběžně lehce promícháme, přidáme olej, vodu či rostlinné mléko, průběžně ručně s pomocí vařečky zamícháme a vmícháme zbylou aquafabu.
Vezmeme dortovou formu, kterou vymažeme olejem a vysypeme hrubou moukou, vznilé těsto nalijeme do dortové formy a vložíme do předem rozehřáté trouby na 180°C. Pečeme přibližně 45 minut, vyzkoušíme špejlí.
-
Po upečení necháme pořádně vychladnout, po vychladnutí si dáme korpus na alobal (na alobal z důvodu následného dobrého sundání jelikož nám čokoláda zatuhne a může být problém odtrhnout od podložky bez poškození polevy), můžeme proříznout a potřít například malinovou marmeládou, já neprořezávala.
Moučník polijeme čokoládou na vaření, kterou si rozpustíme ve vodní lázni, přidáme 1 lžičku kokosového oleje (mnou použitá čokoláda na vaření je velmi hutná a lépe se s ní pracuje po přídání kokosového oleje, zároveň usnadňuje krájení), stejně tak si ve vodní lázni rozpustíme kokosmus, po polití čokoládou, necháme chvíli stát, aby přímo čokoláda netekla, ale dalo se do ni kreslit. Do čokolády cákneme sem tam rozpuštěný kokosmus a vezmeme špejli nebo silnější párátko a libovolně kokosmus roztaháme, prostě kreslíme do čokolády, dáme do lednice zatuhnout.
Makronutrienty
56%
10%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 418 kJ | 2 027 kJ |
Kalorická hodnota | 339 kcal | 484 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
34,8 g
14,3 g |
49,7 g
20,4 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 3,48 SVJ | 4,97 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
21,1 g
10,1 g |
30,2 g
14,4 g |
Bílkoviny | 5,98 g | 8,54 g |
Sůl | 0,252 g | 0,36 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů