Bábovka je moc dobrá, vláčná a rychlá :).
- 1h
- 20 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
hladká mouka pšeničná celozrnná
|
1 hrnek |
polohrubá mouka
|
2 hrnky |
cukr třtinový
|
1 hrnek |
cukr vanilkový
|
2 kusy |
olej řepkový
|
1 hrnek |
mléko polotučné 1,5% tuku
|
1,5 hrnků |
vejce slepičí střední, m
|
4 kusy |
kypřící prášek do pečiva
|
1,5 kusů |
citrón
kůra
|
1 kus |
sůl
|
1 špetka |
kakaový prášek, holandské kakao
|
2 lžíce |
Postup přípravy
-
Všechny ingredience mimo kakaa vyšleháme.
Trochu těsta si odlejeme do misky a obarvíme kakaem (můžeme přiředit mlékem).
-
Do vymazané a vysypané v e l k é formy nalijeme 2/3 světlého těsta, nato půlku tmavého, vidličkou promícháme, zbytek světlého a zbytek tmavého, opět promícháme.
-
Pečeme na 200°C asi 50 minut, zkusíme špejlí.
Necháme chvíli odpočinout, vyklopíme na tác a pocukrujeme.
Makronutrienty
56%
7%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 2 055 kJ | 1 372 kJ |
Kalorická hodnota | 491 kcal | 328 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
49,1 g
19,7 g |
32,8 g
13,2 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 4,91 SVJ | 3,28 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
32,1 g
1,84 g |
21,4 g
1,22 g |
Bílkoviny | 6,16 g | 4,11 g |
Sůl | 0,818 g | 0,546 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů