Bábovka je klasika už po staletí, oblíbená a pečená v tisíci variantách. Zkuste tento moučník s vůní pomeranče, je zase trochu jiný a báječný.
- 1h
- 20 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
polohrubá mouka
|
2 hrnky |
hladká mouka pšeničná celozrnná
|
0,5 hrnku |
cukr třtinový
|
1 hrnek |
cukr vanilkový
|
1 kus |
kypřící prášek do pečiva
|
1 kus |
máslo čerstvé
|
250 g |
tvaroh měkký tučný
|
250 g |
vajíčka
|
3 kusy |
mléko plnotučné
|
1 hrnek |
sůl
|
1 špetka |
rozinky sušené
|
2 hrsti |
rum (originál tuzemský)
|
4 lžíce |
šťáva pomerančová čerstvá
|
1 lžíce |
pomerančová kůra
|
2 lžíce |
Postup přípravy
-
Nejprve si namočíme rozinky do rumu a šerstvé pomerančové šťávy.
Máslo si rozpustíme v hrníčku.
-
Všechny sypké suroviny smícháme, postupně přimícháme všechny mokré přísady. Vše pečlivě prošleháme metličkou, vznikne nám krémové voňavé těsto. Je-li třeba, přiředíme mlékem.
-
Těsto vlijeme do vymyzané velké formy na bábovku.
Pečeme asi 50 min/200°C.
Mírně schladlé vyklopíme na tác, pocukrujeme.
Makronutrienty
62%
11%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 339 kJ | 1 139 kJ |
Kalorická hodnota | 320 kcal | 272 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
36,8 g
14,6 g |
31,3 g
12,5 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 3,68 SVJ | 3,13 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
16 g
9,06 g |
13,6 g
7,71 g |
Bílkoviny | 6,42 g | 5,46 g |
Sůl | 0,496 g | 0,422 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů