
Kuřecí polévka, která je zlatá po všech směrech - barvou, chutí i snadnou přípravou. Knedlíčky jsou bez mouky, z drůbežího masa a nadýchané jako obláčky.
- 40m
- 4 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Na knedlíčky: | |
---|---|
kuřecí prsa
|
1 kus |
vejce slepičí střední, m
|
1 kus |
cibule
|
1 kus |
smetana na vaření
|
180 g |
petrželka, petrželová nať
|
4 snítky |
česnek
|
4 stroužky |
majoránka sušená drhnutá
|
1 lžíce |
pepř černý mletý
|
1 špetka |
sůl
|
0,5 lžičky |
máslo čerstvé
|
1 oříšek |
droždí kostka
|
150 g |
Na polévku: | |
mrkev
|
2 kusy |
petržel kořenová
|
1 kus |
voda
|
1,5 litrů |
sůl
|
0,5 lžičky |
máslo čerstvé
|
2 oříšky |
petrželka, petrželová nať
|
1 snítka |
Postup přípravy
-
Příprava zeleniny:
Mrkev a petržel nastrouháme na jemném struhadle. Opečeme na másle se špetkou soli prakticky do sucha - mícháme a třeme o dno hrnce. Zelenina velmi zmenší objem a zkaramelizuje. Žádá si to svůj čas, ale dodá polévce výraznou a vemi specifickou chuť. Pozor, snadno se v této fázi připálí.
Jakmile je už je zelenina důkladně osmahlá, přesypeme do misky a do hrnce dáme vařit vodu.
-
Příprava knedlíčků:
Cibulku pokrájíme na jemno a na oříšku másla osmahneme dohněda. Přidáme droždí, na mírném plamení mícháme a třeme, dokud se nerozpustí. Necháme zchladnout.
Mezitím si připravíme najemno nakrájenou petrželku. Pokud ji nemáte, vůbec nic se neděje - v receptu je i další koření, které knedlíčky příjemně ochutí.
Do food procesoru nakrájíme na menší kostky drůbeží maso - lze použít jakékoliv libové a beze šlach - např. krůtí nebo kuřecí prsa. Přidáme droždí, všechny ostatní suroviny a rozmixujeme dohladka.
Do vzniklé kaše nakonec vmícháme část nakrájené listové petrželky.
K varu přivedeme osolenou vodu. Do vroucí vody potom lžící upouštíme knedlíčky v požadované velikosti. Necháme provařit. Nejlépe je vyzkoušet si směs na jednom knedlíčku - ochutnat, potom případně dochutit.
-
Do vody ke knedlíčkům přidáme osmahlou zeleninu, ztlumíme vařič a necháme pomalu probublávat cca dalších 15 minut. Dochuťte solí, pepřem nebo další petrželkou a můžete podávat:) Pokud by se vám polévka zdála hustá, klidně dořeďte vodou:)
Makronutrienty
24%
51%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 193 kJ | 1 211 kJ |
Kalorická hodnota | 46,2 kcal | 289 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
2,17 g
0,923 g |
13,6 g
5,78 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,217 SVJ | 1,36 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
2,28 g
1,52 g |
14,3 g
9,51 g |
Bílkoviny | 4,57 g | 28,6 g |
Sůl | 0,34 g | 2,13 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů