Žampiónová omáčka

Kateřina Gallinová

Účastní se soutěže: V kuchyni s láskou

Žampiónová omáčka

Dělávám ji v podstatě pokaždé stejně a zatím chutnala všem, ať už jedí běžně jakkoliv. Omáčka je to nízkosacharidová a nemléčná, i když nejste milovníci kokosu, nebojte se ji vyzkoušet, orestované žampióny s tymiánem chuť kokosového mléka potlačí. Tymián můžete použít i sušený, ale čerstvý je voňavější.

Postup přípravy

  1. Na rozehřátou pánev nalijte olej, vsypte nadrobno pokrájenou oloupanou menší cibuli a orestujte ji dosklovita. Žampióny omyjte, očistěte od hlíny a zaschlých konců nožek a nakrájejte je na plátky, větší kousky na půlplátky. Přidejte je do pánve k cibuli, osolte, opepřete a pokračujte v restování, podle potřeby míchejte. Jakmile houby pustí vodu, vyvařte ji. Až se začnou žampióny znovu opékat, osmahněte je do zhnědnutí a poté přilijte kokosové mléko (bez aditiv). Přidejte z větviček odrhnuté a najemno nasekané lístečky tymiánu, pokud chcete. Omáčku za občasného míchání vařením zredukujte do požadované hustoty, dochuťte solí (můžete jí přidat více, než je v receptu) a pepřem a podávejte teplou. Na úvodní fotce je s kuřecími prsy, vařenou kedlubnou a zelenými fazolkami.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte