Recept na Waldorfský salát pochází již z konce 19. století, poprvé byl připraven v roce 1893. Hlavními ingrediencemi jsou jablka, řapíkatý celer, hroznové víno, majonéza a vlašské ořechy. Salát je svěží, chutný a rychlý na přípravu, hodí se jako lehká svačina nebo dezert. Mě momentálně nejvíce baví verze s tuňákem jako hlavní chod.
- 10m
- 2 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
tuňák v rostlinném oleji
|
300 g |
jablka
|
1 kus |
celer řapíkatý
|
2 stonky |
hroznové víno
|
80 g |
ořechy vlašské
|
2 lžíce |
majonéza
|
1 lžíce |
ledový salát
|
10 listů |
Postup přípravy
-
Jablko nakrájíme na kostičky, celer na menší kousky a hroznové víno dle velikosti na poloviny nebo čtvrtky.
-
V míse smícháme s vlašskými ořechy a majonézou.
-
Přidáme tuňáka a opět vše promícháme dohromady.
-
Podáváme s ledovým salátem.
Makronutrienty
18%
24%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 897 kJ | 3 474 kJ |
Kalorická hodnota | 214 kcal | 830 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
5,74 g
2,29 g |
22,2 g
8,89 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,574 SVJ | 2,22 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
18,3 g
2,69 g |
71,1 g
10,4 g |
Bílkoviny | 7,69 g | 29,8 g |
Sůl | 0,47 g | 1,82 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 4. Ryby a výrobky z nich
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů