VYRÁBÍME ČÍNSKÉ TAŠTIČKY JIAOZI - ZIMA VOLÁ

Nuselská kuchta

Účastní se soutěže: Osvědčené kuchařské trumfy

VYRÁBÍME ČÍNSKÉ TAŠTIČKY JIAOZI - ZIMA VOLÁ

No ale celkově je balení knedlíčků terapeutická záležitost. Bude zima, dlouhé večery, dřív se dralo peří, řekněte mi, kolik peří jste za svoje odžité zimy nadrali, tak bez odmlouvání na knedle. V Číně je to vyloženě rodinná záležitost s povídáním, blízkostí a vzájemností, která je obzvlášť spojená s oslavami Čínského nového roku. Nehledě na to, že si nazásobíte mrazák, odkud se pak taštičky tahají jedna radost!

ASIJSKÉ KNEDLÍČKY

V Asii, i samotné Číně, existuje nespočet druhů knedlíčků a taštiček různých velikostí, spousta způsobů balení a druhů těsta a nekonečně druhů náplní. Knedlíčky se dají smažit, vařit v páře, ve vodě nebo částečně osmažit na pánvi a dovařit v páře/vodě, jako např. japonské gyozy nebo čínské potstickers. Knedlíčky tohohle typu, tedy půlměsíce, jsou nejtypičtější pro sever Číny a obecně se jim říká "jiaozi".

Postup přípravy

  1. VYVALOVÁNÍ

    Z mého pohledu nejjednodušší je použít strojek na těstoviny. Ne všichni ho ale budete mít, takže druhá nejjednodušší volba je vyválet velký plát a vykrajovat kolečkem nebo skleničkou. Velmi pravděpodobně se vám těsto nepodaří vyválet na relativně tenko (cca 1 mm), nic se ale nestresujte, vykrojte kolečko a pak před balením těsto vytahejte a vymačkejte ručně na tenčí plátek. Budete mít sice větší knedle, ale komu to va, ne?

    VYVALOVÁNÍ
Z mého pohledu nejjednodušší je použít strojek na těstoviny. Ne všichni ho ale budete mít, takže druhá nejjednodušší volba je vyválet velký plát a vykrajovat kolečkem nebo skleničkou. Velmi pravděpodobně se vám těsto nepodaří vyválet na relativně tenko (cca 1 mm), nic se ale nestresujte, vykrojte kolečko a pak před balením těsto vytahejte a vymačkejte ručně na tenčí plátek. Budete mít sice větší knedle, ale komu to va, ne?
  2. BALENÍ

    Není vůbec tak složité, jak by se možná mohlo zdát. Naopak, jakmile to dostanete do ruky, je to hluboce uspokojující, vytvářet řady knedlíčkových vojáčků, kdy je jeden jako druhý! Doporučuju těsto mít promoučněné a v potravinové folii nebo mikroteňáku na talířku a po každém odebrání přizavřít, protože těsto rychle osychá a pak se láme. Stejně tak hotové taštičky dávejte na pomoučněný plech tak, aby se nedotýkaly a přikryjte je fresh folií.

  3. NÁPLŇ

    Je, dá se říct, klidně na vás. Nejtradičnější je mleté vepřové maso s čínským zelím, samozřejmě posekané garnáty, mleté kuřecí, veganská náplň se smaženým lilkem, atd., můžete si ale vymyslet jakoukoliv náplň, která by vám chutnala víc. Jen dbejte na to, aby nebyla moc suchá, chceme šťavnaté taštičky, ne chlupatce, které drhnou v krku. Pokud nechcete použít jako vlhčidlo a pojidlo vejce, použijte klidně na zvlhčení náplně vodu.

  4. SMÁČEDLO/ DIPPING SAUCE

    Každá oblast číny asi bude mít svou variaci. My jsme těmhle knedlíčkům naprosto podlehli v nedaleké restauraci Huang He, kde si je pravidelně dáváme a kde nás asi nejvíc uhranul právě ten smáčecí sosík. Černý, slaný, kyselý, pálivý, trochu česnekový, přesně takový, aby vás naladil na další jídlo, jen mlasknete. Úchvatné. Takže si ho tak taky děláme doma. Nejjednodušší verze je 50:50 sojová omáčka a čínský černý ocet Chinkiang. Do téhle směsi si můžete nakrájet ještě nějaké zlobivé chilli, jemně sekaný česnek, přidat trochu chilli oleje, špetku cukru, zkrátka jak je vaše ctěná libost. Pak už jen papejte a.... jste ztraceni!

  5. 1. Mouku promíchejte se solí a postupně přidávejte vodu. Až vznikne jakž takž kompaktní hmota, vyklopte na vál nebo linku a hnětejte těsto ručně asi 10-15 minut /podle vaší kondice/, až uhňoucáte hebké a sametové těsto. Zabalte do folie nebo strčte do mikroteňáku a nechte 2-5 hodin odpočívat (ne přes noc, těsto má tendenci šednout, jinak se mu nic nestane)

  6. Vyválejte podle svých preferencí, jako čínská babička tradičně, jako Ital v nudlostroji nebo jako česká babička vyválením placky. Vykrajujte kolečka, plňte necelou lžící náplně a balte do roztomilých taštiček.

  7. Vařte taštičky cca 3 minuty, případně po třech minutách přilijte do hrnce hrnek studené vody, počkejte, až voda začne znovu vřít a knedlíčky vytáhněte, nejlépe nějakým cedníčkem, já jsem použila pěnovačku, však si poradíte :) Jo a tady máte tu náplň!

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte