V naší rodině patří brambory mezi nejoblíbenější zeleninu. Proto je připravuji velmi často. Tento recept s veganským žervé je rychlé a opět velmi jednoduché.
- 45m
- 3 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
tofu natural
|
100 g |
olivový olej
|
4 lžíce |
brambory konzumní pozdní
|
900 g |
cibule
|
1 kus |
ořechy kešu
|
100 g |
citronová šťáva, čerstvá
|
1 lžíce |
sůl
|
1 lžička |
petrželka, petrželová nať
|
1 hrst |
Postup přípravy
-
Brambory umyjeme a dáme je vcelku péct do trouby. Pečeme do té doby než jsou měkké (asi 30 minut). Mezitím na olivovovém oleji opečeme kešu ořechy a připravíme si na ozdobení petržel.
-
Veganské žervé:
Tofu rozmixujeme a přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, olej, sůl a ochutíme citŕónovou šťávou
Po upečení bramboru vždy nařízneme, vložíme žervé, ozdobíme petrželí a posypeme kešu ořechy. Můžeme podávat s zeleninovým salátem.
Makronutrienty
63%
13%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 589 kJ | 2 467 kJ |
Kalorická hodnota | 141 kcal | 590 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
18,3 g
0,948 g |
76,5 g
3,97 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,83 SVJ | 7,65 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
6,87 g
1,14 g |
28,8 g
4,76 g |
Bílkoviny | 3,67 g | 15,4 g |
Sůl | 0,528 g | 2,21 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů