SEGEDÝNSKÝ GULÁŠ Z POMALÉHO HRNCE

Danula

Účastní se soutěže: Voňavé vaření

SEGEDÝNSKÝ GULÁŠ Z POMALÉHO HRNCE

Je to velká dobrota, ale za dva dny, až se uleží a chutě pěkně prostoupí, pak to teprve bude "koncert". Je to lety odzkoušené a svůj názor nezměním. Takřka všechny omáčky získají naprosto jiný "rozměr", když jim dopřejeme odpočinek v jednom z koutů naší ledničky.

Takže zbytek putuje do lednice a pěkně schovat před nenechavými čmuchaly a nočními slídily...

Postup přípravy

  1. Maso nakrájíme na velké kostky a zprudka orestujeme na oleji. Vložíme do pomalého hrnce, do výpeku vsypeme cibuli a restujeme do zlatova, poté přisypeme mletou papriku a lehce zapražíme, zalijeme vývarem a necháme odvařit. Směs vlijeme do hrnce k masu, přidáme zelí, bobkové listy, mletý pepř a sůl a zalijeme tekutinou, aby bylo maso zcela ponořené. Hrnec uzavřeme a vaříme na nižší stupeň cca 4 hodinky.

  2. Asi 20 minut před koncem vaření zahustíme guláš zakysanou smetanou, ve které jsme důkladně rozmíchali hladkou mouku a vše necháme za občasného promíchání provařit. Dochutíme octem a cukrem, případně dle potřeby dosolíme.

  3. Knedlíky: Do mísy nasypu mouku, udělám důlek, rozdrobím droždí, nasypu cukr a naliju mléko. Uprostřed důkladně rozmíchám a nechám vzejít kvásek, poté ke stranám nasypu sůl a nakonec vše zamísím se zbytkem surovin v míse a hnětu a případně přisypávám po troškách mouku, dokud těsto takzvaně "nešeptá", tzn. když se přestává lepit na okraje mísy a na povrchu se začnout tvořit takové jakoby puchýřky.

  4. Nechám zakryté v igelitu kynout, po cca 1 hodině opět prohnětu a nechám opět kynout. Vykynuté rozdělím na 3 stejné díly, utvořím bochánky, pěkně silou vykoulím, aby utekly nežádoucí velké vzduchové bubliny, vyválím šišky a nechám opět pod igelitem kynout. Během kynutí vždy šišky třikrát pootočím, aby nakynuly stejnoměrně. vhazuji do vroucí osolené vody a vařím zakryté poklicí 15 minut lehkým varem (mám indukci, takže na stupeň č.6) a v polovině vaření knedlíky v hrnci přetočím spodem navrch a opět zakryju, aby neoslizaly.

  5. Pak je potřeba rychle vyndat na prkénko a několikrát propíchnout, já to dělám takovou tou velkou vidličkou na pečené maso, lze třeba i špejlí. Teplé krájím nití na plátky.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte