Tak další den se potýkáme s chřipkou, ve dne i v noci. Velké vaření nepřipadá v úvahu, ale něco pro zahřátí a povzbuzení chuti je třeba. Tak zkuste naší svačinovou gulášovku a na chuť jednoduché bramborové vdolky z trouby z prababiččiny kuchařky, těsto je univerzální a možno je udělat na slano jako přílohu k hutné polévce nebo na sladko.. Bez lepku, ve variantě i bez mléka a vajíček.
- 30m
- 8 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Vdolky | |
---|---|
brambory vařené ve slupce
|
250 g |
bezlepková mouka, libovolná
|
125 g |
sůl
|
1 špetka |
vajíčka
|
1 kus |
mléko polotučné 1,5% tuku
|
50 ml |
kypřící prášek do pečiva
|
0,5 kusu |
vepřové sádlo
|
2 lžíce |
sýr eidam 30%
|
50 g |
Postup přípravy
-
Troubu vyhřejeme na 200°C. Brambory smícháme s mlékem, solí a vajíčkem šleháme vidličkou v kašičku, přisypeme mouku a kypřící prášek. Rukou vyhněteme vláčné těsto, které rozválíme na pomoučené ploše na tloušťku 3 cm, vykrajujeme pomoučenou skleničkou kolečka. Pečeme ve vyhřáté troubě 10 minut, pak potřeme rozpuštěným tukem a dopékáme dalších 10 minut.
-
Ještě horké potíráme povidly a sypeme směsí cukru a máku nebo potřeme tukem a sypeme směsí krupicového cukru a skořice. Na slano potíráme rozškvařenou slaninou nebo horké sypeme sýrem. Takto jsou skvělé k hustým polévkám třeba bramboračce nebo gulášovce.
Makronutrienty
66%
18%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 807 kJ | 562 kJ |
Kalorická hodnota | 193 kcal | 134 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
26,8 g
1,32 g |
18,7 g
0,916 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,68 SVJ | 1,87 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
6,31 g
3,32 g |
4,39 g
2,31 g |
Bílkoviny | 7,23 g | 5,03 g |
Sůl | 0,969 g | 0,675 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů