Když má člověk „velký voči“, nakoupí si v akci mascarpone a za čas v půlce týdne zjistí, že u posledního kelímku dochází záruka, nezbývá, než překonat svoji lenost, zachovat se jako správná hospodyňka a postavit se k tomu čelem. Naštěstí to byla rychlovka. Za 45 minut hotovo i s pečením.
- 4h:15m
- 15 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
vejce slepičí střední, m
|
6 kusů |
cukr krupice
|
140 g |
hladká mouka pšeničná
|
100 g |
Náplň | |
mascarpone, vysokotučný smetanový krém
|
250 g |
tvaroh měkký polotučný
|
250 g |
smetana ke šlehání, šlehačka
|
200 g |
Další | |
piškoty cukrářské, dlouhé
|
120 g |
káva silná, hotový nápoj
|
100 ml |
rum (originál tuzemský)
|
1 lžíce |
kakaový prášek, holandské kakao
|
1 lžíce |
Postup přípravy
-
Cukr ušleháme se žloutky do pěny, z bílků vyšleháme sníh a střídavě s moukou přimícháme do žloutkové pěny.Těsto vylijeme na plech vyložený pečícím papírem a vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečeme 7-10 minut. Roláda musí zůstat světlejší, aby nebyla přesušená. Nezamotáváme, necháme volně vychladnout. Potom sundáme papír.
-
Než vychladne piškot, uvaříme silnou rozpustnou kávu a nalijeme do ní podle chuti rum.Mascarpone, šlehačku, tvaroh a ztužovač šlehačky ušleháme najednou do tužšího krému. Přisladíme podle chuti.
-
Na vychladlý piškot natřeme vrstvu krému, asi třetinu necháme stranou na ozdobu. Po délce k jedné straně položíme 3 piškoty namočené v kávě s rumem. Roládu trochu zavineme a položíme další tři piškoty. Opět trochu zavineme a položíme poslední piškoty. Zavineme zbytek rolády.Roládu posypeme přes sítko práškovým kakaem. Zbylý krém dáme do sáčku s cukrářskou špičkou a nastříkáme na roládu.
Makronutrienty
51%
16%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 030 kJ | 1 034 kJ |
Kalorická hodnota | 246 kcal | 247 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
22 g
13,7 g |
22,1 g
13,7 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,2 SVJ | 2,21 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
14,3 g
8,54 g |
14,4 g
8,58 g |
Bílkoviny | 7 g | 7,03 g |
Sůl | 0,131 g | 0,131 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů