Rajská omáčka

Soucitně.cz

Rajská omáčka

Kdo by neznal rajčatovou omáčku! Je to klasika, která se hodí ke všem těstovinám i houskovému knedlíku. Místo masa můžete zvolit např. seitan, robi, ďobáčky, sojové maso nebo veganské mleté..

Postup přípravy

  1. Rozehřejeme na pánvi olej, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a za stálého míchání ji opékáme. K cibuli přidáme cukr a dále opékáme, aby zkaramelizoval. Když cibule zezlátne, přidáme koření (nové koření, pepř, tymián, bobkový list) a krátce osmahneme. Poté zalijeme horkou vodou, přidáme kostku zel. bujónu a vaříme za občasného míchání alespoň 30 minut. Pokud dáme dost cibule, není třeba omáčku zahušťovat, ale v případě potřeby můžeme vmíchat mouku či škrob (bramborový či kukuřičný) rozmíchaný v troše studené vody a ještě pět minut povaříme. Poté buď z omáčky vyndáme velké kusy koření (bobkový list a nové koření) a rozmixujeme tyčovým mixérem nebo koření necháme a propasírujeme omáčku přes síto.

  2. Nakonec přidáme rajský protlak (nebo passatu) nebo čerstvá rajčata (ty je třeba ještě alespoň 15 minut povařit). Do hotové omáčky zamícháme jedno balení ďobáčků (chlazený polotovar v podobě marinovaných sojových nudliček od firmy Kalma) nebo jiný zdroj bílkovin dle libosti (např. na menší plátky nakrájené a na oleji osmahnuté tofu). Podáváme s těstovinami, gnocchi nebo houskovými knedlíky.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte