Pomerančovo-mandlový koláč s ricottou

1001 Voyages Gourmands

Účastní se soutěže: Vypečené dobroty

Pomerančovo-mandlový koláč s ricottou 1 další fotka

Pomerančovo-mandlový koláč s ricottou je dalším přírůstkem do rodiny obrácených koláčů tady na blogu. Koláč dekorovaný kolečky bio pomerančů zářící oranžovou barvou je krásné pohoštění pro nějakou tu víkendovou návštěvu. Spojení pomerančů s mandlemi je božská kombinace a díky použité ricottě a pomerančové šťávě jde o velice vláčný a svěží koláč, přičemž máslo jsem taktéž snížila na minimum – ostatně, ricottou ho v koláčích občas částečně nahrazuji.

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejeme na 160°C. Na pečící papír si obkreslíme dno koláčové formy, vystřihneme kolečko a vyložíme jím formu.

  2. Z obou pomerančů nastrouháme kůru (jen oranžovou část, bílá je hořká) a poté je rozkrojíme na půl. Ze dvou půlek vymačkáme šťávu a druhý pomeranč nakrájíme na tenké plátky.

  3. Cukr smícháme s vodou na pastu, kterou potřeme dno formy a poklademe plátky pomeranče.

  4. Ve velké míse vyšleháme cukr s rozehřátým máslem, poté zašleháme žloutky jeden po druhém. Přimícháme pomerančovou kůrou a ricottu, přilijeme pomerančovou šťávu a mandlové aroma a vše dobře promícháme. Posypeme solí a přidáme mleté mandle a mouku. Vše důkladně promícháme na lité těsto.

  5. Z bílků našleháme sníh, který posléze opatrně zakomponujeme směsi.

  6. Směs poté nalijeme na pomeranče do formy a pečeme ve vyhřáté troubě cca 45 minut (vyzkoušíme špejlí, zda je koláč upečený a pokud se těsto ještě hodně lepí, nechte ho ještě pár minutek

  7. Po vychladnutí projedeme nožem po stranách formy tak, aby se koláč odlepil od stěn. Opatrně ho přeneseme nad talíř či mřížku, na kterou ho vyklopíme pomeranči navrch. Povrch potřeme meruňkovou marmeládou a můžeme servírovat. Poté ho skladujeme v ledničce.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte