Pomerančovo-mandlový koláč s ricottou je dalším přírůstkem do rodiny obrácených koláčů tady na blogu. Koláč dekorovaný kolečky bio pomerančů zářící oranžovou barvou je krásné pohoštění pro nějakou tu víkendovou návštěvu. Spojení pomerančů s mandlemi je božská kombinace a díky použité ricottě a pomerančové šťávě jde o velice vláčný a svěží koláč, přičemž máslo jsem taktéž snížila na minimum – ostatně, ricottou ho v koláčích občas částečně nahrazuji.
- 1h:10m
- 10 kusů
- jednoduché
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
cukr třtinový
|
0,5 hrnku |
voda
|
1 lžíce |
pomeranč
|
2 kusy |
cukr třtinový
|
120 g |
máslo
|
80 g |
vajíčka
|
3 kusy |
ricotta, syrovátkový sýr
|
150 g |
mandlové aroma, tresť
|
1 lžička |
sůl
|
0,5 lžičky |
mandle mleté
|
120 g |
polohrubá mouka
|
60 g |
marmeláda meruňková, džem
|
2 lžíce |
Postup přípravy
-
Troubu předehřejeme na 160°C. Na pečící papír si obkreslíme dno koláčové formy, vystřihneme kolečko a vyložíme jím formu.
-
Z obou pomerančů nastrouháme kůru (jen oranžovou část, bílá je hořká) a poté je rozkrojíme na půl. Ze dvou půlek vymačkáme šťávu a druhý pomeranč nakrájíme na tenké plátky.
-
Cukr smícháme s vodou na pastu, kterou potřeme dno formy a poklademe plátky pomeranče.
-
Ve velké míse vyšleháme cukr s rozehřátým máslem, poté zašleháme žloutky jeden po druhém. Přimícháme pomerančovou kůrou a ricottu, přilijeme pomerančovou šťávu a mandlové aroma a vše dobře promícháme. Posypeme solí a přidáme mleté mandle a mouku. Vše důkladně promícháme na lité těsto.
-
Z bílků našleháme sníh, který posléze opatrně zakomponujeme směsi.
-
Směs poté nalijeme na pomeranče do formy a pečeme ve vyhřáté troubě cca 45 minut (vyzkoušíme špejlí, zda je koláč upečený a pokud se těsto ještě hodně lepí, nechte ho ještě pár minutek
-
Po vychladnutí projedeme nožem po stranách formy tak, aby se koláč odlepil od stěn. Opatrně ho přeneseme nad talíř či mřížku, na kterou ho vyklopíme pomeranči navrch. Povrch potřeme meruňkovou marmeládou a můžeme servírovat. Poté ho skladujeme v ledničce.
Makronutrienty
61%
12%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 232 kJ | 1 345 kJ |
Kalorická hodnota | 295 kcal | 322 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
33,8 g
24,8 g |
36,9 g
27 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 3,38 SVJ | 3,69 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
15,1 g
5,83 g |
16,5 g
6,36 g |
Bílkoviny | 6,46 g | 7,05 g |
Sůl | 0,371 g | 0,405 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů