Houby a obzvlášť žampióny jsou u nás velmi oblíbená surovina. Dcera houby miluji a jelikož jsem vzorná matka, nesmím na ně zapomínat ani v našem jídelníčku. Tento recept je velmi chutný.
- 30m
- 3 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
žampiony čerstvé
|
350 g |
cibule
|
40 g |
sýr s modrou plísní, niva
|
50 g |
olivový olej
|
2 lžíce |
petrželka, petrželová nať
|
1 hrst |
Postup přípravy
-
Jako první krok bude, že odělíme klobouček žampiónu od nohy. Nožičky nakrájíme na drobno a přidáme je k nakrájené cibulce. Nožičky i cibulku orestuje na olivovém oleji. Když je cibulka orestovaná do zlatova, tak přidáme za stálého míchání kousky nivy, které se nám ve směsi rozpustí. Nyní můžeme okořenit směs nadrobno nakrájenou petželkou. Směsí, kterou jsme vytvořili plníme kloboučky žampiónů.
-
Nyní přemístíme naplněné klouboučky na plech. Kloboučky ještě pokapeme olivovým olejem a zapečeme v troubě při teplotě 200°C.
Žampióny můžeme podávat s pečenámi bramborami.
Makronutrienty
22%
35%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 409 kJ | 648 kJ |
Kalorická hodnota | 97,9 kcal | 155 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
3,79 g
0,455 g |
5,99 g
0,719 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,379 SVJ | 0,599 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
7,38 g
2,68 g |
11,7 g
4,23 g |
Bílkoviny | 5,95 g | 9,42 g |
Sůl | 20,3 g | 32 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 7. Mléko a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů