- 1h
- 4 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Náplň | |
---|---|
brambory vařené ve slupce
|
150 g |
sůl
|
0,5 lžičky |
máslo čerstvé
|
50 g |
brynza, měkký ovčí sýr
|
250 g |
pažitka nať čerstvá
|
1 hrst |
zakysaná smetana
|
1 lžíce |
Těsto | |
brambory vařené ve slupce
|
450 g |
hrubá mouka pšeničná
|
200 g |
vejce slepičí střední, m
|
1 kus |
máslo čerstvé
|
50 g |
Na posypání | |
slanina anglická
|
200 g |
cibulka jarní, sečka
|
2 kusy |
zakysaná smetana
|
200 g |
máslo čerstvé
|
50 g |
Postup přípravy
-
Zemiaky uvaríme v šupke a po uvarení ošúpeme. Na plnku odoberieme 150 g. Odobraté zemiaky nastrúhame, primiešame 50 g masla a trochu soli. Pridáme bryndzu, nasekanú pažítku a 1 PL kyslej smotany. Dôkladne premiešame a plnku odložíme bokom.
-
Zvyšné zemiaky (450g) nastrúhame, osolíme, pridáme vajce, múku a vypracujeme cesto. Cesto vyvaľkáme a vykrojíme z neho kolieska. Na každé koliesko dáme trochu plnky, preložíme a okraje pritlačíme vidličkou.
-
Pirohy uvaríme v osolenej vriacej vode a zatiaľ si opražíme slaninku. Hotové pirohy dochutíme opraženou slaninkou, nadrobno nasekanou jarnou cibuľkou a podávame s kyslou smotanou.
Makronutrienty
39%
15%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 153 kJ | 4 995 kJ |
Kalorická hodnota | 276 kcal | 1 194 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
17,3 g
0,891 g |
74,9 g
3,86 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,73 SVJ | 7,49 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
20,4 g
10,2 g |
88,4 g
44,1 g |
Bílkoviny | 6,65 g | 28,8 g |
Sůl | 0,813 g | 3,52 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů