Pečená červená řepa s kořením a sýrem – bez lepku, vajec, příp. mléka či laktózy

Radka

Účastní se soutěže: Spolu u stolu

Pečená červená řepa s kořením a sýrem – bez lepku, vajec, příp. mléka či laktózy

Je Zelený čtvrtek, tak bychom měli něco zeleného? A mohlo by být i zeleninového a ne zrovna úplně zeleného? Děti tím asi neuctíte, ale jako lehká večeře se sklenkou bílého vína a čerstvě upečenou bagetku z Tondových rohlíků by to mohlo klapnout.

Tak prosím odstraňte z mysli svůj zafixovaný odpor k červené řepě a zkus tento lahodný recept, který zažil renesanci asi před deseti lety, kdy přišli kuchaři na chuť právě této zdravé a nám regionálně blízké zelenině.

Pro bezlaktózovou verzi zkuste zapéct s řepou bezlaktózovou Ricottu nebo bezlaktózový Cottage (Madeta), pro bezmléčnou variantu volte např. Bazalkové toffu nebo Silken toffu

Postup přípravy

  1. Řepu omyjeme, osušíme ubrouskem a zabalíme každou bulvu zvlášť do alobalu. Pečeme ve vyhřáté troubě na 200°C cca 45 minut. (Doba pečení záleží na velikosti). Necháme vychladnout a vybalíme. Pečenou řepu oloupeme (jde to snadno), Nakrájíme na plátky o šířce cca 0,5 cm.

  2. Do plechu si vlijeme olej a přisypeme koření (tymián, chilli, kmín) a sůl. Plátky řepy v oleji s kořením rukou nebo pomocí vařečky obalíme a pak rovnoměrně rozprostřeme. Vložíme do trouby pod gril (cca 210°C) a zapečeme cca 10 minut. Po zapečení přidáme na malé kousky rozdělený sýr či toffu a ještě cca 5 – 10 minut zapékáme.

  3. Servírujeme teplé i studené jako samostatné jídlo. V případě jiného dne v kalendáři jako přílohu k masu, snese se i s těstovinami nebo jen jako salát s rucolou.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte