Jak udělat domácí majonézu, pokud nemůžete vejce? Tenhle recept je super rychlý a dobrý - potřebujete jen výkonný mixér.
- 10m
- 4 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
mléko polotučné 1,5% tuku
|
100 ml |
olej řepkový
|
200 ml |
hořčice plnotučná
|
1 lžička |
pepř černý mletý
|
1 špetka |
sůl
|
0,5 lžičky |
citronová šťáva, čerstvá
|
1 lžička |
Postup přípravy
-
Pro přípravu mléčné majonézy si připravte 250 ml oleje a 100 ml mléka - může být i rostlinné. Olej i mléko by měly mít pokojovou teplotu. Do vysoké nádoby nalijte mléko a pomalu přilévejte olej. Mixujte, dokud nemá majonéza požadovanou konzistenci. Ideální pohyb je sjet mixérem na dno a pomaličku vytahovat nahoru. Poté pomalu dolů a opět několikrát nahoru. Po umixování základní majonézy přidejte sůl, pepř a trochu hořčice podle chuti. Můžete do majonézy přidat i další ingredience, jako např. sojovou omáčku, jogurt, nakrájenou cibuli, okurku nebo kapary, čerstvé bylinky nebo česnek.
Pro lehčí "majonézu" můžete zkusit také tento dietní recept z vajec.
Makronutrienty
3%
2%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 4 746 kJ | 3 715 kJ |
Kalorická hodnota | 1 134 kcal | 888 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
3,83 g
1,82 g |
2,99 g
1,43 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,383 SVJ | 0,299 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
131 g
5,31 g |
102 g
4,16 g |
Bílkoviny | 2,4 g | 1,88 g |
Sůl | 1,09 g | 0,854 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů