Tatínek po rajské dvakrát nebaží. Zato my jí milujeme, takže když "kocour" není doma, "myšky" mají pré a můžou se v rajské třebas vykoupat...
- 1h
- 4 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Hmota | |
---|---|
maso mleté
|
500 g |
vajíčka
|
1 kus |
olej řepkový
|
1 lžíce |
sůl
|
1 lžička |
pepř černý mletý
|
1 špetka |
petrželka, petrželová nať
|
1 hrst |
Omáčka | |
cibule
|
1 kus |
máslo čerstvé
|
30 g |
hladká mouka pšeničná
|
1 lžíce |
vývar masový domácí
|
200 g |
skořice celá
|
0,5 kusu |
nové koření
|
5 kuliček |
pepř černý celý
|
5 kuliček |
rajský protlak
|
150 g |
cukr krystal
|
1 lžička |
sůl
|
0,5 lžičky |
pepř černý mletý
|
1 špetka |
Postup přípravy
-
Ze směsi hňácáme vlhkýma rukama malé kuličky, ty zvolna vaříme v mírně osolené vodě asi 15 minut. Poté scedíme, vývar nevyléváme, použijeme na omáčku.
-
Na másle necháme zpěnit cibuli, vsypeme mouku a umícháme světlou zápražku. Rozředíme vývarem, přidáme koření a rajský protlak, podle potřeby přidáme vodu a vaříme mírným varem asi 40 minut. Poté přecedíme přes sítko, dochutíme cukrem, solí a mletým pepřem.
Makronutrienty
20%
32%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 789 kJ | 2 104 kJ |
Kalorická hodnota | 189 kcal | 503 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
5,85 g
0,876 g |
15,6 g
2,34 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,585 SVJ | 1,56 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
14,1 g
5,22 g |
37,6 g
13,9 g |
Bílkoviny | 9,54 g | 25,5 g |
Sůl | 1,01 g | 2,68 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů