I takhle může vypadat obyčejný kousek bůčku...
Jsou tací, kteří by tuhle část vepře nepozřeli ani za milion. Jenže stačí bůček nechat pěkně marinovat a poté zvolna propéct a pak už skoro není potřeba kousat.
- 2h:30m
- 5 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Maso | |
---|---|
vepřový bok, bůček
|
1 kg |
zakysaná smetana
|
200 g |
česnek stroužky
|
4 kusy |
křen selský, kořen
|
30 g |
ocet kvasný lihový
|
1 lžička |
olej řepkový
|
2 lžíce |
kořenicí směs na steaky
|
2 lžičky |
sůl
|
2 lžičky |
pepř černý mletý
|
1 lžička |
Postup přípravy
-
Maso lehce naklepeme a poté zvolíme postup podle zvolené varianty.
Buďto necháme plát masa vcelku nebo nakrájíme na cca 3cm široké pruhy.
-
Ze všech uvedených surovin umícháme marinádu a tou důkladně potřeme maso ze všech stran. Pokud jsme se rozhodli nechat maso vcelku, smotáme plát do rolády a převážeme provázkem. Pokud jsme si nakrájeli z bůčku dlouhé pruhy, smotáme je do "šneků" a sepneme špejlí skrz naskrz.
-
Maso vložíme do pekáče, pokud nám zbyla nějaká marináda, nevyhazujeme ji, ale potřeme s ní maso ještě svrchu a poté uložíme na noc do lednice. Druhý den pekáč neprodyšně uzavřeme a pečeme asi dvě hodinky na 170 stupňů, občas zkontrolujeme množství tekutiny, poté odklopíme, zvýšíme teplotu a dopečeme do barvy.
Makronutrienty
5%
23%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 498 kJ | 3 854 kJ |
Kalorická hodnota | 358 kcal | 921 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
2,18 g
0,658 g |
5,6 g
1,69 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,218 SVJ | 0,56 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
34,8 g
7,82 g |
89,4 g
20,1 g |
Bílkoviny | 10,8 g | 27,8 g |
Sůl | 1,29 g | 3,32 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů