Do klasického cheesecaku se mi nechtělo, tak jsem stvořila lehký, příjemně nakyslý koláč, který si určitě zamilujete. A nebojte se opět experimentovat. Těsto je univerzální a velmi lehké, navíc ho můžete zdvoj- až ztrojnásobit a upéct celý plech, krém také můžete zkusit ochutit čím vás napadne. Každopádně zkuste i mou limetkovou verzi.
- 1h:10m
- 12 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
polohrubá mouka
|
1 hrnek |
kakaový prášek, holandské kakao
|
2 lžíce |
cukr krystal
|
0,5 hrnku |
kypřící prášek do pečiva
|
0,5 kusu |
mléko polotučné 1,5% tuku
|
0,5 hrnku |
olej řepkový
|
0,25 hrnku |
vejce slepičí střední, m
|
1 kus |
Krém | |
bílý jogurt
|
500 g |
smetana ke šlehání, šlehačka
|
400 g |
tvaroh měkký polotučný
|
250 g |
cukr moučka
|
2 lžíce |
limetka
|
2 kusy |
vodka
|
10 ml |
Postup přípravy
-
Den předem začněte s přípravou krému. Smíchejte jogurt se šlehačkou a nechte v utěrce 12-24 hodin vykapat v pokojové teplotě.
-
Na těsto smíchejte suché suroviny, přidejte mléko, olej a vejce a vymíchejte těsto. Část mouky můžete nahradit kokosem (uberte trošičku oleje), či pro světlou variantu přidejte místo kakaa ještě dvě lžíce mouky. Těsto nalijte do vymazané a vysypané formy a dejte péct. Ideálně na horkovzduch 160°C, případně klasicky na 180°C. Pečte cca 20 minut, záleží na formě, troubě..upečené těsto je pružné a nelepí se na špejli.
-
Než vám vychladne korpus, smíchejte si krém. Důležité je mít suroviny pokojové teploty, aby byl krém hladký. Vezměte vykapanou směs (syrovátku použijte do pečení místo vody nebo vypijte), smíchejte s tvarohem. Z obou limetek ostrouhejte kůru, z jedné vymačkejte šťávu a z druhé vykrájejte dužninu. Oslaďte cukrem podle chuti, můžete přidat trošku alkoholu na zvýraznění chuti. Pokud vám přijde krém málo výrazný, přidejte více limetové šťávy, ale myslím, že to opravdu stačí.
-
Krém natřete na vychladlý korpus a nechte alespoň tři hodiny ztuhnout. Před podáváním ozdobte.
Makronutrienty
48%
12%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 967 kJ | 1 382 kJ |
Kalorická hodnota | 231 kcal | 330 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
19,2 g
11,5 g |
27,4 g
16,4 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,92 SVJ | 2,74 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
15,6 g
6,18 g |
22,3 g
8,83 g |
Bílkoviny | 4,88 g | 6,97 g |
Sůl | 0,324 g | 0,462 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů